ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιφυλάξεις για ΑΔΙΠ και χρηματοδότηση μέσω αξιολόγησης

Πληθώρα θεμάτων απασχόλησε την 92η Σύνοδο Πρυτάνεων, εν αναμονή του κειμένου για τον νέο νόμο πλαίσιο που θα καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οικονομικά και αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, ήταν τα σημεία που εστίασαν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη συνέντευξη που παραχώρησαν ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης και οι τρεις αντιπρυτάνεις Μ. Πασχόπουλος, Σπ. Γεωργάτος και Στ. Νικολόπουλος.

Φυσικά, τέθηκαν και τα θέματα υποστελέχωσης, που, σε ότι αφορά το διοικητικό προσωπικό, αναμένονται να λυθούν μέσω της κινητικότητας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην οποία θα ενταχθούν και τα πανεπιστήμια. Το θετικό είναι η έκτακτη επιχορήγηση 7 εκ. ευρώ, για την οποία δεσμεύθηκε η ηγεσία του υπουργείου, και μάλιστα με τη δυνατότητα μεταφοράς στην επόμενη χρονιά, ενώ οι πρυτανικές αρχές αναφέρθηκαν και στο θέμα της σύνδεσης μέρους της κρατικής επιχορήγησης με την αξιολόγηση.«Προσωπικά έχω μια επιφύλαξη. Αν καλυφθούν πρώτα οι βασικές ανάγκες και αν υπάρχει επιπλέον ποσό, τότε να δούμε πως θα επιβραβεύονται οι επιπλέον δράσεις», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, επισημαίνοντας ότι επί των προτάσεων του υπουργείου θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου.

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, δεν υπάρχει διαφωνία ως προς την αλλαγή του αλγορίθμου που ισχύει από το 2011, αρκεί να μην περιοριστεί η κατανομή της χρηματοδότησης, υπολογίζοντας ποσοτικά μόνο το κόστος ανά φοιτητή ετησίως.

Θετικά κρίνεται και η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς, όπου υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Ειδική αναφορά έγινε στη «νέα» ΑΔΙΠ, η οποία φαίνεται να λαμβάνει ευρύτερο ρόλο και να εμπλέκεται και στην ανάπτυξη της στρατηγικής εξωστρέφειας του κάθε πανεπιστημίου. Η ένσταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, έχει να κάνει με τη διασφάλιση του αυτοδιοίκητου σε μια τέτοια περίπτωση.

Από την πλευρά του πανεπιστημίου, ζητήθηκε επίσης οικονομική δέσμευση για την ενίσχυση του Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο θα προχωρήσει κανονικά.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος, θα πρέπει να συνεχιστεί η προκήρυξη των θέσεων των αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ, προκειμένου να πάρουν τα πανεπιστήμια μια «ανάσα».

«Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι και ως πρυτανικό συμβούλιο και ως Σύγκλητος, δίνοντας ένα στίγμα καθαρά ακαδημαϊκό και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος, κάνοντας γνωστό πως σε λίγες ημέρες η πρυτανεία θα παρουσιάσει έναν απολογισμό του έργου της, αλλά και τις κατευθύνσεις για το μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή