ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στον “αέρα” έως ότου βρεθεί ο… διάδοχος του Φιλόδημου

Στον «αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες έργα των δήμων της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να σταματήσει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να επικαλείται χρηματοδοτικό έλλειμμα, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ενέταξε έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ήταν πολύ μικρότερη.

Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, την Πέμπτη, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να σημειώνει ότι το πρόγραμμα των 2 δισ. ευρώ με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, και ενταγμένα έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Και στην Ήπειρο, αλλά και στους δήμους του νομού Ιωαννίνων η απόφαση αυτή αφορά δεκάδες έργα για αναβάθμιση παιδικών χαρών, συντήρηση σχολικών μονάδων, υδρεύσεις και πολλά ακόμη. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι τι θα συμβεί με έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει, καθώς και με αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπρατήσεων ή έχουν υποβληθεί οι προτάσεις στις σχετικές προσκλήσεις.
Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε στους δήμους και στους άλλους δικαιούχους τρεις δυνατότητες: Να τα εντάξουν είτε στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ είτε στα τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ ή να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.
Βέβαια, οι δύο πρώτες δυνατότητες είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθούν, καθώς τα περισσότερα από τα έργα αυτά δε διαθέτουν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που δεν εντάχθηκαν εξαρχής.
Τη θέση ότι πολύ δύσκολα τα περισσότερα τουλάχιστον έργα θα μπορέσουν να περάσουν στο ΕΣΠΑ, εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης με δήλωσή του. Μάλιστα, στις περιφέρειες έχουν φτάσει λίστες με τα έργα του ΦιλόΔημου, όπως και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ερευνηθεί ποια από αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Περιφερειακά Προγράμματα ή τα Τομεακά των υπουργείων.
«Δε νομίζω ότι μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, «εκτός ίσως από κάποια μεγάλα έργα που αφορούν υδρεύσεις», πρόσθεσε.
Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης πρότεινε τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με δάνειο 25ετίας, χαμηλού επιτοκίου. «Δεν πρέπει να χάσουμε χρήματα αυτή την εποχή», σημείωσε.
Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών αιφνιδίασε και τους δημάρχους, που βρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση. Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι ήταν ένα καλό πρόγραμμα, που οι δήμοι θέλουν να συνεχιστεί και να βελτιωθεί. «Πιστεύω τα ενταγμένα έργα θα βρεθεί τρόπος και θα υλοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή όμως δε γνωρίζω τα οικονομικά στοιχεία, που επικαλέστηκε ο κ. Θεοδωρικάκος. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα αφήσει τους δήμους ξεκρέμαστους. Θα βρει κάποιον άλλο τρόπο να κλείσει τα υπόλοιπα και να δημιουργήσει ένα καλύτερο πρόγραμμα προς όφελος των δήμων», σημείωσε.
Η απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου, πάντως, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και των προκατόχων του υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση. Με κοινή τους δήλωση επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης και μόνη απειλή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον υπουργό πως αντί να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την απάντησή τους για το οικονομικό σκέλος, το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ. «Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές», σημειώνουν.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος