ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένουν οι εκκρεμότητες με τα απορρίμματα

Η διαχείριση των απορριμμάτων, ο ρόλος της περιφέρειας, του νέου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και των δήμων απασχόλησαν, για μια ακόμη φορά, το περιφερειακό συμβούλιο, με αφορμή αυτή τη φορά την τριμηνιαία έκθεση του προϋπολογισμού της περιφέρειας.

Πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, προκύπτει ότι αφενός οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης έχουν ολοκληρωθεί, εκτός δύο, αφετέρου παραμένουν τα προβλήματα παροχής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο ΣΜΑ Ηγουμενίτσας θα ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα, ενώ χαρακτήρισε «άνευ ουσίας» τον ΣΜΑ του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, που αντιμετωπίζει εδαφολογικά προβλήματα.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, προκαλώντας και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, παρά τη σύσταση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, η σύμβαση με τον ανάδοχο του εργοστασίου, ως προς την είσπραξη των τελών από τους δήμους, θα ισχύει για 25 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή, η περιφέρεια είναι αυτή που θα συνεχίσει να εισπράττει τα τέλη από τους δήμους, ώστε να τα αποδώσει στην εταιρία.
Από την πλευρά του, ο Γ. Ζάψας ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να «εκχωρήσει» συνολικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους, στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα, ενώ αιχμηρή ήταν η κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Κ. Κωτσαντή, που χαρακτήρισε την περιφέρεια «εισπράκτορα» της εταιρίας.
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του κ. Καχριμάνη, σημειώνοντας ότι αν η περιφέρεια δεν είχε προχωρήσει στα έργα περιβάλλοντος, όπως οι ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο, οι πολίτες θα καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμα εκατομμυρίων. «Αν ενδιαφερόμαστε για τον κόσμο, θα έπρεπε να λέτε μπράβο για τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ανεύθυνα και επικίνδυνα κάποια από όσα ακούστηκαν», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού πλέον μεταφέρεται μόνο το υπόλειμμα, ενώ στους ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Καρβουναρίου εξακολουθούν να πηγαίνουν απορρίμματα, καθώς οι δήμοι δεν τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο.
«Οι δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι ενώπιων ημών και των δημοτών. Έτσι είναι οι καλοί λογαριασμοί. Η περιφέρεια έκανε τα πάντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων», σημείωσε, προσθέτοντας πως ήδη έχει γίνει η σύνδεση του αγωγού που θα μεταφέρει τα λύματα του ΧΥΤΑ στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση