ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπάρχει δισταγμός, αναζητούνται τα αίτια

«Επιστρέφει» στα Γιάννενα απ’ όπου ξεκίνησε το 1979, το Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων, θέτοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού τις αιτίες για τον μικρό αριθμό δωρητών οργάνων στη χώρα μας, που παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων.

Οι εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, που διοργανώνεται από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο DuLac.

Πρόκειται για ένα συνέδριο ανοιχτό στο κοινό, με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων να παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο ιατρικά αλλά και κοινωνικά, καθώς αγγίζει πολλές πτυχές της κοινωνικής μας λειτουργίας, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σημειώνοντας την ανάγκη να παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες για καλύτερα αποτελέσματα στη δωρεά οργάνων, ο καθηγητής Χειρουργικής και υπεύθυνος της Τοπικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, εκτίμησε πως ο μικρός αριθμός δοτών δεν οφείλεται σε προκαταλήψεις, καθώς δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

«Τα προβλήματα με τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας έχουν να κάνουν με τον αριθμό των δοτών και όχι με τις επιστημονικές, τεχνολογικές ή άλλες δυνατότητες της χώρας και εκεί νομίζω θα πρέπει να επικεντρωθεί ο προβληματισμός μας», σημείωσε,ενώ, ερωτηθείς σχετικά, πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχει δισταγμός στη διαδικασία δωρεάς οργάνων από δότες ασθενείς στις ΜΕΘ, δεν ξέρουμε γιατί. Παραδοσιακά δεν υπήρξαν ζητήματα προκαταλήψεων, αλλά στον συντονισμό της διαδικασίας, που δεν είναι ευθύνη της κοινωνίας, αλλά είναι ευθύνη πρώτα από όλα ημών και της πολιτείας. Άλλες χώρες που έχουν επενδύσει σε αυτούς τους τομείς, έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα και νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους».

Η Τοπική Μονάδα είναι ενεργή και με εξαιρετικά αποτελέσματα το διάστημα που λειτουργεί. «Έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο, δεν είναι μόνο η μεταμόσχευση, αλλά και η χειρουργική των νεφροπαθών. Έχουμε κάνει 40 μεταμοσχεύσεις νεφρού, δεν μεγάλος αριθμός, αλλά ένα ξεκίνημα πολύ ελπιδοφόρο. Επίσης, έχουμε κάνει πάνω από 40 λήψεις οργάνων στις περιοχές ευθύνης μας, δηλαδή στην Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, και πιστεύω πως εντάσσοντας στην ομάδα των δραστηριοτήτων μας και νέους ανθρώπους, το μέλλον θα είναι καλύτερο», σημείωσε ο κ. Μήτσης.

Το συνέδριο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και από την επιστημονική κοινότητα, με έλληνες και ξένους ειδικούς στις μεταμοσχεύσεις όλων των οργάνων, αλλά και φοιτητές, να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ήδη οι εγγραφές ξεπερνούν τις 700, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγήτρια Εύα Ντουνούση.

Πέραν της συμμετοχής του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων της ελληνικής μεταμοσχευτικής κοινότητας, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και γιατροί από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη διεθνή αναγνώριση, όπως ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο ImperialCollege του Λονδίνου, διευθυντής του WestRenalandTransplantUnit του Νοσοκομείου Hammersmith και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας, καθηγητής CarmineZoccali και ο διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB στις Βρυξέλλες Dr. ValerioLucidi.
Η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις, σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων, αλλά και άλλους με σημαντική προσφορά σε εθνικό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί και ομιλία από τον καθηγητή Β. Κοτζαμάνη γύρω από το μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως και κάθε άλλη πληροφορία στην ιστοσελίδα www.ioannina-transplant.gr.

Σχετικά άρθρα

Μεταμοσχεύσεις νεφρών από αποβιώσαντα και ζώντα δότη

«Η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ζητούμενο η αύξηση των μεταμοσχεύσεων

Ηπειρωτικός Αγών