ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αιτιολόγηση ψήφου με ανακοινώσεις

Την επιλογή τους να μην ψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών, αιτιολογούν με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα».

Η παράταξη του Λάζαρου Νάτση, που ψήφισε λευκό, χαρακτηρίζει «φοβική και ανέτοιμη» τη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας μάλιστα τον κίνδυνο όχι μόνο να μην υπάρξουν ουσιαστικές μειώσεις στις δαπάνες, άρα και μείωση των δημοτικών τελών, τα επόμενα χρόνια, αλλά να προκύψει και αύξησή τους, καθώς αργεί η εφαρμογή της ανακύκλωσης και του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.
«Η ισονομία και η δικαιοσύνη στα δημοτικά τέλη σταματάει μονίμως στο πολιτικό κόστος και στην παθογένεια να βλέπουμε ακόμα και σήμερα τον δήμο όχι ενιαία, αλλά ως άθροισμα παλιών δήμων. Ούτε για τις ζώνες (αστική, ημιαστική, αγροτική) ήταν έτοιμη η παρούσα δημοτική αρχή, παρά του ότι το διαφήμιζε από τον Νοέμβρη 2018. Από του χρόνου και βλέπουμε», σημειώνει, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία μείωση, από τη στιγμή που 11,1 εκατομμύρια ήταν τα ανταποδοτικά τέλη το 2019, 11,1 εκατομμύρια και το 2020.
Τέλος, εκφράζεται η δυσαρέσκεια για το ότι η δημοτική αρχή δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις της, που στόχο είχαν την παροχή κινήτρων για δύο σημαντικά ζητήματα της πόλης. Ο λόγος για την πρόταση πλήρους απαλλαγής από ανταποδοτικά τέλη για τους κατοίκους διατηρητέων κτιρίων (οικιακή & επαγγελματική χρήση), καθώς και απαλλαγή κατά 50% τέλη για όποιον προχωρεί σε υιοθεσία ζώου (τσιπαρισμένου και στειρωμένου) από το δημοτικό κυνοκομείο.
Κοινωνικά άδικη χαρακτηρίζει την απόφαση, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι υποχρεούνται να πληρώνουν τα τέλη που κανονικά αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις. «Ο βασικός συντελεστής για τις κατοικίες π.χ. στα Γιάννενα είναι 1,75 ευρώ/τ.μ. και για τις επιχειρήσεις που παράγουν περισσότερα απορρίμματα (εστίαση, σούπερ μάρκετ), αυξάνει ελάχιστα, στα 4,80 ευρώ/τ.μ. Η σχέση ανάμεσα στο συντελεστή για την κατοικία και στον υψηλότερο συντελεστή για τις επιχειρήσεις, είναι μόλις 1:2,8 – ενώ ακόμα και το νομικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή η σχέση να φτάνει ως και το 1:10», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Επίσης, χαρακτηρίζει την απόφαση και περιβαλλοντικά άδικη, εξηγώντας ότι «τσουβαλιάζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε ένα συντελεστή εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με των κατοικιών, δε δίνει κανένα κίνητρο για μια πραγματική μείωση των απορριμμάτων». Ακόμη, λέει ότι η πρόταση, την οποία ο ίδιος καταψήφισε, ήταν πρόχειρη και ατεκμηρίωτη, γιατί ουσιαστικά όριζε όλους τους συντελεστές στην τύχη, χωρίς να δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο για το πόσα απορρίμματα παράγει κάθε χρήση, παρότι σύμφωνα με το νόμο οι συντελεστές θα πρέπει να βασίζονται και σε τέτοιες εκτιμήσεις.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών