ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μισές ανακοινώσεις για το προσφυγικό

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς την επιπλέον συμμετοχή της Ηπείρου στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς μπορεί τελικά να μην επιλέχθηκε καμία περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας για τη δημιουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη λειτουργία νέων δομών φιλοξενίας.

Παρουσιάζοντας το πρωί το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκαν γενικά και αόριστα στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, που προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά 5.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες αλλά και καινούργιες δομές. Αν και αναμενόταν να ανακοινωθεί η κατανομή των προσφύγων και μεταναστών ανά περιφέρεια, καθώς και η δημιουργία νέων δομών, αυτό δεν έγινε, παρά μόνο ανακοινώθηκε η κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά.
Ο σχεδιασμός προβλέπει κλείσιμο των υφιστάμενων δομών της Μόριας στη Λέσβο, της ΒΙΑΛ στη Χίο και αυτής στο βαθύ της Σάμου και τη δημιουργία νέων κλειστών δομών, που θα χρησιμοποιηθούν ως Προαναχωρησιακά Κέντρα και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 15.000+ ανθρώπων συνολικά. Στην Κω και στη Λέρο, θα γίνει μετατροπή των υφιστάμενων δομών σε κλειστές, που θα φιλοξενούν πλέον των 2.000 και 1.000 ατόμων αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να υπάρχουν αποφάσεις για νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς έχουν γίνει αυτοψίες σε ανενεργές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στους δήμους Φιλιατών και Ζίτσας, οι οποίες έχουν κριθεί κατάλληλες για να στεγάσουν έναν αριθμό προσφύγων. Μέχρι τότε δεν πρέπει να αποκλείονται νέες αφίξεις στα Κέντρα Φιλοξενίας του Κατσικά και της Φιλιππιάδας, όπως και η μίσθωση διαμερισμάτων και κλινών ξενοδοχείων.
Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε και άλλο ο αριθμός των προσφύγων στην Ήπειρο. Από 3.650 που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασαν τις 3.709, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, επαναλαμβάνοντας ότι πέρα από την ισοκατανομή στις περιφέρειες απαιτείται ισοκατανομή και εντός της περιφέρειας, ώστε να μην υπάρχουν νομοί με πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι νομοί με ελάχιστο ή καθόλου.

Σχετικά άρθρα

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021

Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση των προσφύγων-μεταναστών

Γεωργία Χαλάτση

Αναγνώριση για τα βήματα ενσωμάτωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο