ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθημερινές και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά του νομού

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι διακοπές ηλεκτροδότησης, πολύωρες σε αρκετές περιπτώσεις, σε χωριά του νομού Ιωαννίνων, που φαίνεται να οφείλονται σε προβλήματα συντήρησης και όχι στα καιρικά φαινόμενα.

Οι διαμαρτυρίες από κατοίκους χωριών των δήμων Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου είναι συχνές, ειδικά από τη στιγμή που επί ματαίω προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΗ, ενώ και όσοι τα καταφέρνουν, δε λαμβάνουν κάποια εξήγηση για τις απροειδοποίητες διακοπές ή για τον χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις επαναλαμβανόμενες και πολύωρες διακοπές ρεύματος είναι μεγάλα. Έστω κι αν στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει σημαντική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, πολλοί κάτοικοι, ηλικιωμένοι στην πλειονότητά τους, φτάνουν σε σημείο να κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο της υγείας τους, καθώς τίθενται εκτός λειτουργίας οι συσκευές μηχανικής υποστήριξής τους. Προβλήματα υπάρχουν, επίσης, και στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά.

Υπουργική παρέμβαση ζητά ο δήμαρχος Ζίτσας

Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και των πέντε τοπικών βουλευτών, για να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων των δημοτικών ενοτήτων Μολοσσών και Ευρυμενών από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Η επιστολή αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια του δημάρχου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου, προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους υπευθύνους του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα και κανείς τους δε δεσμεύεται για το πότε θα επιλυθούν οριστικά και θα ηλεκτροδοτηθούν κανονικά τα χωριά.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους βουλευτές Ιωαννίνων Κ. Τασούλα, Στ. Καλογιάννη, Γ. Αμυρά, Μ. Κεφάλα και Μ. Τζούφη ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, μεταξύ άλλων, μεταφέρει την αγανάκτηση των κατοίκων, επισημαίνοντας: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων και δικαιολογημένων παραπόνων από κατοίκους των κοινοτήτων των Δ.Ε. Μολοσσών και Ευρυμενών του δήμου Ζίτσας, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρούνται από καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, τα προβλήματα έχουν ενταθεί, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά χωρίς καμιά ειδοποίηση, σε πολύωρες διακοπές με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας στο Βουτσαρά να μην μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς, να κινδυνεύει η ζωή άρρωστων συνδημοτών μας που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές σε σπίτια και καταστήματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και από τους αρμόδιους στον ΔΕΔΔΗΕ δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε και τη δική σας παρέμβαση, προκειμένου να δοθεί τέλος στη ταλαιπωρία των λίγων και στην πλειοψηφία τους υπερήλικων κατοίκων των κοινοτήτων των Δ.Ε. Μολοσσών και Ευρυμενών του δήμου μας».

Ανταπόκριση από Μ. Κεφάλα και Γ. Αμυρά

Η έκκληση του δημάρχου Ζίτσας, αλλά και παρεμβάσεις άλλων δημάρχων και κατοίκων, εισακούστηκαν από τους βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα και Γιώργο Αμυρά, οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεται το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον νομό Ιωαννίνων, μετά από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε χωριά των δήμων Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου.
«Η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες προγραμματισμένες και απρόοπτες διακοπές ρεύματος και είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν εφαρμόζουν κίνητρα και κυρώσεις στους διαχειριστές με βάση τις κατηγορίες βλαβών, τη συχνότητα και τον χρόνο αποκατάστασης. Ταυτόχρονα η Ελλάδα απουσιάζει από τους δείκτες ελέγχου ποιότητας της προμήθειας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία αποζημιώνουν ανάλογα με τη διάρκεια της απρόοπτης διακοπής του ρεύματος τον καταναλωτή», σημειώνουν, ενώ αναφέρονται και στα προβλήματα που δημιουργούνται.
Οι δύο βουλευτές ζητούν να μάθουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι χρόνοι συντηρήσεων των εγκαταστάσεων, ώστε να παρέχονται οι οφειλόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, που στην παρούσα φάση ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν κάποια διαβεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ περί ολοκλήρωσης των εργασιών.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας