ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ερήμην της αυτοδιοίκησης οι αποφάσεις για έλευση νέων προσφύγων

Στις πρώτες ημέρες υποδοχής προσφύγων στην περιοχή μας, με τις μετακινήσεις να γίνονται χωρίς καμία ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς, επιστρέφουμε ξανά, με το προσφυγικό-μεταναστευτικό να εντείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της ανάγκης αποσυμφόρησης των νησιών.

Και παρόλο που αναγνωρίζεται ότι η Ήπειρος είναι από τις «κορεσμένες» περιοχές, καθώς ήδη διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών στις δομές υποδοχής του Κατσικά, της Φιλιππιάδας και των Δολιανών, οι δεσμεύσεις ότι δε θα γίνουν νέες μετακινήσεις, συνεχώς διαψεύδονται.

Τη Δευτέρα υπήρξαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πως θα μετακινηθεί ένας μικρός πληθυσμός εντός της ημέρας, γεγονός που οι τοπικοί φορείς πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ φαίνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ήδη προετοιμάζει νέους χώρους μέσα στις δομές, τουλάχιστον του Κατσικά και της Φιλιππιάδας, για φιλοξενία περισσότερων προσφύγων-μεταναστών.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις τοποθετήσεις στελεχών των ΜΚΟ στην τακτική, μηνιαία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο των Ιωαννίνων, μετά από πρόσκληση του δήμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης, οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου και Ζηρού Νίκος Καλαντζής, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης και Ασύλου, του ΚΕΕΛΠΝΟ και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου σήμερα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε οργανωμένα Κέντρα, σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε μισθωμένα διαμερίσματα, ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στους αιρετούς, το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται περί τα 100 με 120 άτομα σε κάθε μία από τις δομές του Κατσικά και της Φιλιππιάδας, όπου θα στηθούν τέντες για τη φιλοξενία τους, λύση που θα δημιουργήσει προβλήματα, και εκτός των άλλων, σοβαρές ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης. «Θα υπάρχουν συνθήκες δύο και τριών ταχυτήτων εντός των δομών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ότι οι τοπικοί φορείς παραμένουν στην άγνοια, αν και αυτοί είναι που θα κληθούν να απαντήσουν στις τοπικές κοινωνίες, σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα. Βέβαια, τις περισσότερες φορές, εντελώς αιφνίδια ενημερώνονται και οι ίδιοι οι διαχειριστές των δομών για τις μετακινήσεις πληθυσμών, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη.

Την ανάγκη ενημέρωσης της αυτοδιοίκησης για τους σχεδιασμούς τόνισαν από την πλευρά τους η κ. Νάκου, ο αντιδήμαρχος Γ. Αϊβατίδης αλλά και οι δήμαρχοι.

«Ζητήσαμε εφικτά πράγματα, όχι κάτι παράλογο, όπως η ενημέρωση και ανέφερα ότι η αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως “πυροσβέστης”, όχι για να δημιουργήσει προβλήματα. Θεωρώ δεδομένο και αυτονόητο ότι δήμος και περιφέρεια θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα γίνει», σημείωσε η κ. Νάκου.

«Από τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν, είναι ότι οι δήμοι δεν έχουν πλήρη ενημέρωση, για να προετοιμάσουμε την τοπική κοινωνία και τις δομές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αϊβατίδης.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, και αν θέλετε η δομή στα Δολιανά λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, επειδή η τοπική κοινωνία βοήθησε και αποδέχθηκε. Αν υπάρξουν προβλήματα στη δομή, θα επεκταθούν και στην κοινωνία. Γι’ αυτό ζητάμε ενημέρωση», υπογράμμισε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας πως δε θα πρέπει να ξεπεραστεί η δυναμικότητα των 170 ατόμων της δομής. Επιπλέον, σημείωσε ότι η κατανομή, σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση και την εθνικότητα, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, εκτός από το γεγονός του συνωστισμού μεγάλου αριθμού ατόμων εντός των δομών, κάτι που κανείς δε θέλει, υπάρχει μια ανισοκατανομή και στη μίσθωση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Κόνιτσας, δύο ξενοδοχεία στην Κόνιτσα και όλα στη Βασιλίτσα έχουν μισθωθεί από ΜΚΟ για πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της περιοχής.«Θα έπρεπε από την κεντρική εξουσία να σκέφτονται πιο σοβαρά τα πράγματα, όχι ξαφνικά όλα τα ξενοδοχεία να μισθώνονται. Θα έπρεπε να υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα, γιατί τελικά αυτοί που θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αν χρειαστεί, θα είναι οι δήμοι, όχι η κεντρική εξουσία. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, ώστε να μην επιβαρύνεται μια συγκεκριμένη περιοχή», σημείωσε ο κ. Έξαρχος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο δήμος δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν ούτε για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία της Κόνιτσας, αλλά το έμαθε από τους γονείς.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση για τη λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων, όπως και ενημέρωση για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι δήμοι.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας