Τα γραφεία της P&I στο Ε.ΤΕ.Π.Η.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από το 2009 η συζήτηση για «Τεχνόπολη»

Την ίδρυση «Τεχνόπολης» στην ήδη καθορισμένη από τον εγκεκριμένο χωρικό σχεδιασμό περιοχή νοτιοανατολικά του πανεπιστημίου Ιωαννίνων προτείνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, επισημαίνοντας πως η δημιουργία της δεν είναι κάτι νέο, αλλά προβλέπεται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εδώ και μία δεκαετία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, μία από τις μεγάλες καινοτομίες που εισήγαγε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το 2009, ήταν η δημιουργία Τεχνόπολης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Τεχνολογικό Πάρκο και το παράρτημα του ΕΘΙΑΓΕ. Θα περιελάμβανε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην δήμου Μπιζανίου έχει περιληφθεί Ζώνη όπου επιτρέπονται οι χρήσεις Τεχνόπολης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων. Ειδικότερα, επιτρέπονται εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, καθώς και υπηρεσίες εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ξενοδοχειακής φιλοξενίας, αναψυχής και εστίασης και κατοικία. Η ίδρυση της Τεχνόπολης, όπως αναφέρει, προτείνεται και στο προσφάτως αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Περιφέρειας Ηπείρου.
«Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του. Όπως έχω τονίσει δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή του θα έδινε λύσεις, εκτός από τη δημιουργία Τεχνόπολης, στα οξύτατα οικιστικά προβλήματα του λεκανοπεδίου, στην παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών, στη δημιουργία Πάρκων πρασίνου και πολιτισμού δίπλα στη λίμνη και ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών, για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Δυστυχώς, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χρόνια, τίποτα δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο κ. Καλογιάννης και προσθέτει ότι τη θέση του κατέστησε γνωστή και σε επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο κ. Ελισάφ και εκπρόσωπο της εταιρείας P&I Hellas ΕΠΕ που έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Με την άποψη του Σταύρου Καλογιάννη συντάσσεται και η παράταξη «Ιωάννινα_2023», στην περίπτωση που η εγκατάσταση των δύο επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής εμπίπτει σε μία συνολική προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας Τεχνόπολης, σημειώνοντας πως είναι μονόδρομος τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου». Ωστόσο, αν απλώς αναζητείται γήπεδο εγκατάστασης, επισημαίνει πως η δημοτική αρχή μπορεί να είναι αρωγός στην προσπάθεια τους, πιθανώς και να αξιοποιήσει τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δήμου.

Πρωτοβουλία από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Στο μεταξύ, πρωτοβουλία για να βρεθεί ακίνητο, το οποίο θα στεγάσει την εταιρεία P&I Ελλάς, που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή, ανέλαβαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου».
Μετά από συζήτηση που είχε ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Ιωάννη Τσιλιμπάρη, ο κ. Ριζόπουλος έστειλε επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο και στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάθεση του κτιρίου της Δομπόλης και την αξιοποίηση μέρους του Στρατοπέδου Βελισσαρίου.
«Οι επιστολές είχαν παραληφθεί όλες από τους αποδέκτες τους το μεσημέρι της Παρασκευής και πλέον είναι όλοι ενήμεροι περί του ζητήματος και της προοπτικής που ανοίγεται στην Ήπειρο από την εγκατάσταση και επέκταση της συγκεκριμένης εταιρείας, που μπορεί όμως να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για παρόμοιες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της παράταξης.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών