ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αιχμές Παυλόπουλου για τη γερμανική κυβέρνηση από τον Καταρράκτη

Η Ελλάδα θα επανέλθει στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά και όχι μόνο επιχειρήματά της, τόνισε από τον μαρτυρικό Καταρράκτη Άρτας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας ατεκμηρίωτη και αβάσιμη την απόρριψη της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Οκτώβριο του 1943, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων Καταρρακτινών, σημείωσε πως οι Έλληνες, ακόμη και μόνοι, αλλά και ως μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, θα αγωνίζονται πάντα για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια θηριωδία.

Τόνισε δε πως, μακριά από κάθε έννοια αντεκδίκησης και αποκλειστικά για λόγους δικαιοσύνης, η χώρα είναι υποχρεωμένη να εγείρει, ως την τελική δικαίωση, τις νόμιμες αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της εποχής της ναζιστικής κατοχής.

«Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, για τις οποίες ουδένα ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής τίθεται, είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου, όπως άλλωστε αποφάνθηκε προσφάτως και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag). Κατά τούτο δε, η από 18.10.2019 απόρριψη της πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας από την πλευρά της Γερμανικής Κυβέρνησης εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη. Υπό τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ως άνω άρνηση και θα επανέλθει στο δίκαιο αίτημά της, επικαιροποιώντας και ενισχύοντας τα επιχειρήματά της».

Επανερχόμενος στο θέμα κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα. «Διευκρινίζω, ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά και -τεκμηριωμένα επιχειρήματά της», τόνισε.

Στέλνοντας ακόμη ένα μήνυμα, αυτή τη φορά προς την γειτονική Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως εάν χρειαστεί θα υπερασπισθεί αποτελεσματικά τα Σύνορα, το έδαφος, αλλά και τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, που αποτελούν σύνορα και όρια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και τούτο θα το πράττουμε πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, δοθέντος ότι η Ιστορία μας έχει διδάξει πως τα μεγάλα και σημαντικά -και ιδίως τους Εθνικούς μας Στόχους- τους επιτυγχάνουμε ενωμένοι. Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη δε και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού. Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε. Και δεν θα τα επαναλάβουμε», υπογράμμισε στην ομιλία του.

Σχετικά άρθρα

Αποχωρήσεις μετά τις αντιδράσεις από το Συνέδριο για την γονιμότητα

Την αυτοθυσία των Σουλιωτών τίμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Γεωργία Χαλάτση

Μαθήτρια του ΓΕΛ Ζωσιμαίας σε διαδικτυακή συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας