ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαβεβαιώσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων επιστημόνων

Θετικά αποτίμησε τις επαφές στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αλλά και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη.

Η πορεία του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2013-2020» ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης, που είχε ο περιφερειάρχης με τον κ. Τσακίρη, παρουσία του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, της αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραΐμη– Μπότση και της προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εύη Παπανικολάου.
Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς, ήταν το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων νέων επιστημόνων σε επιχειρήσεις, το πρώτο σε επίπεδο περιφερειών που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η έγκριση από την ΕΔΕΛ της μεθοδολογίας απλοποιημένου κόστους, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». Το πρόγραμμα, θα καλύπτει πλήρη απασχόληση για 22 μήνες, εκ των οποίων οι 18 θα χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. και οι τέσσερις από τις επιχειρήσεις.

Σχέδια βόσκησης ανά περιφερειακή ενότητα

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, εξετάστηκε το ζήτημα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, ο υπουργός ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνουν άλλες «χρονικές μετατοπίσεις» και θα προτείνει να γίνει μια προγραμματική σύμβαση, που, όσον αφορά την Ήπειρο, θα περιλαμβάνει τέσσερα σχέδια, ένα ανά περιφερειακή ενότητα. «Εντός των ημερών θα καλέσει όλες τις περιφέρειες για να τελειώνουμε, γιατί καίει το θέμα, προχωρώντας η νέα ΚΑΠ, αλλά και γενικά θα έχει τεράστιο πρόβλημα η χώρα», συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κ. Καχριμάνης, σε συνέχεια αλληλογραφίας που προηγήθηκε, ενημέρωσε αναλυτικά τον υπουργό για το αίτημα παραχώρησης στην περιφέρεια Ηπείρου της έκτασης και των εγκαταστάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, αναλύοντας το σχέδιο για την αξιοποίησή τους, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση κέντρων καινοτομίας για τα αρωματικά φυτά και τις ντόπιες φυλές ζώων, την αγορά παραγωγών κ.ά. Ο κ. Βορίδης, όπως είπε ο περιφερειάρχης, δήλωσε πως είναι θετικός στην παραχώρηση της έκτασης και σύντομα πρόκειται να προχωρήσει τη σχετική διαδικασία, ώστε αυτός ο χώρος να περιέλθει στην περιφέρεια.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος