ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λαμπρός ο εορτασμός για την επέτειο του «Όχι»

Με αποκορύφωμα τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, χιλιάδες Γιαννιώτες και επισκέπτες της πόλης, γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάτω από ένα λαμπρό ουρανό.

Τις εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι» στα Γιάννενα τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ το παρών έδωσαν οι βουλευτές Γ. Αμυράς, Μ. Κεφάλα και Μ. Τζούφη, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Το πρωί της Δευτέρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο μέγαρο της περιφέρειας Ηπείρου, όπου ο κ. Καχριμάνης υποδέχθηκε τους επισήμους.
Ο εορτασμός κορυφώθηκε με τη λαμπρή παρέλαση, που ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση ένα τέταρτο μετά τις 12 το μεσημέρι. Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, φοιτητές από την Κύπρο, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οδηγοί, πρόσκοποι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων συμμετείχαν στην παρέλαση και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία.
«Είναι ημέρα εθνικής περισυλλογής και ενότητας. Με πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας είμαστε και σήμερα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ ο κ. Τασούλας, υπογράμμισε το τρίπτυχο «προεργασία, υψηλό φρόνημα και ενότητα» ως τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην ελληνική εποποιία. «Έτσι να φροντίσουμε και για τα ειρηνικά μας καθήκοντα, για την επάνοδο της προκοπής, και να δείξουμε ότι όποιες απειλές εκτοξεύονται κατά της Ελλάδας, θα τις αντιμετωπίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα με προεργασία, υψηλό φρόνημα και ενότητα», ανέφερε.
«Είμαστε εδώ για τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα ιδανικά και τα ιδεώδη της αθάνατης ελληνικής ψυχής», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής Μ. Κεφάλα, ενώ κινητήριο δύναμη για την πατρίδα χαρακτήρισε την εθνική ενότητα ο βουλευτής Γ. Αμυράς, στις δηλώσεις του.
Με κριτική για το πρόσφατο μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο για προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Γίνεται μια προσπάθεια για αναθεώρηση της ιστορίας, να μη μιλήσουμε για φασισμό και ναζισμό, αλλά να μιλήσουμε για λαϊκιστές, σε μια εποχή που η ακροδεξιά ανακάμπτει. Η μάχη είναι ανοιχτή, όπως ανοιχτές είναι και οι γερμανικές αποζημιώσεις, μετά τη ρηματική ανακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης, και καλούμε την κυβέρνηση να τις διεκδικήσει στα διεθνή fora και στα δικαστήρια», σημείωσε.
Με δουλειά και με ενότητα θα φτάσουμε ξανά την πατρίδα μας εκεί που πρέπει, σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε λόγο για μια ημέρα σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα μας , αλλά και για την Ευρώπη.
«Είναι μια ξεχωριστή μέρα και για την Ευρώπη, όπου σήμερα ακραίες δυνάμεις ναρκοθετούν τα θεμέλιά της, οδηγούν σε έναν εθνικισμό που μόνο δεινά μπορεί να μας φέρει», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Εντυπωσίασαν οι ένοπλες δυνάμεις, καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές (φώτος)

Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αποστόλης Τζελέτας

Εορτασμός στην σκιά του πολέμου

Γεωργία Χαλάτση