ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιτακτική ανάγκη και ιστορική ευθύνη

Άνοιγμα στην κοινωνία και αποδόμηση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι οι κατευθύνσεις που χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της εκστρατείας διεύρυνσης και αντιστοίχισης με την κοινωνία, που έχει ξεκινήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομιλητές ήταν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τόνισαν τη σημασία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για τη διαμόρφωση ενός «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και επεδίωξε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως ο ελληνικός λαός, με 31%, εδραίωσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού αριστερού χώρου», σημείωσε και συνέχισε κάνοντας λόγο για μια «σκληρά νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση, με «ρεβανσιστικό και σκληρό δεξιό πρόσωπο», σε ό,τι αφορά τον έλεγχο κράτους. «Όλο αυτό το οικοδόμημα της προπαγάνδας που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει όλο καταρριφθεί μέσα από την ίδια την πολιτική πρακτική της ΝΔ», επισήμανε και αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα, όπως την οικονομία, το προσφυγικό και τη Συνθήκη των Πρεσπών.

«Πιστεύω βαθιά ότι αυτή η διεύρυνση και αντιστοίχιση με την κοινωνία είναι ιστορική ευθύνη, προσωπική και συλλογική όλων μας. Είναι ιστορική ευθύνη που καλείται η γενιά μας και όλοι μαζί να απαντήσουμε, περήφανοι που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, και να αντιπαλέψουμε το νεοφιλελευθερισμό που εκφράζει αυτή η κυβέρνηση. Κάνοντας και από εδώ ένα κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, να πούμε ότι αξίζει να δώσει ένα νέο νόημα στην δημοκρατική και πολιτική συμμετοχή. Είναι η ώρα μιας μεγάλης προοδευτικής συστράτευσης για τις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε», ανέφερε.

Για μια «εμμονική ακροδεξιά, νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που διαπερνά το σύνολο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα», έκανε λόγο ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή, η Ν.Δ. έδειξε τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της να υλοποιήσει πολιτικές που εισηγούνταν το ΔΝΤ και τις οποίες εμείς είτε αποκρούαμε ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προσπαθούσαμε να τις αντιστρέψουμε, με κατεύθυνση την ενίσχυση της ρύθμισης στην αγορά εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για μια «πολιτική περίοδο απόλυτου θεσμικού εκφυλισμού, αυταρχικές και αδιανότητες επιλογές και εκτροπές, μέσα σε μόλις 100 ημέρες».

Πρόσθεσε δε πως «η περίοδος χάριτος τελειώνει και σιγά σιγά ο κ. Μητσοτάκης θα αρχίσει να υλοποιεί τη δική του οικονομική πολιτική», λέγοντας πως η ΝΔ στην πραγματικότητα είναι ο εκφραστής μιας πολιτικής και κοινωνικής ελίτ.

«Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται απλώς αναγκαίο αλλά επιτακτικό. Αποκτά χαρακτήρα προϋπόθεσης επιτυχίας στην πολιτική μας σύγκρουση με αυτή την οργανωμένη δύναμη ολιγαρχών, μεγαλοεπιχειρηματιών, εκδοτών, ανθρώπων του πολιτικού κατεστημένου, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι να οργανωθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο πρώην βουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Μαντάς.

Σχετικά άρθρα

Κατέγραψε προβλήματα και διέβλεψε προοπτικές

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας