ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από τη μάχη επιβίωσης στη μάχη της ποιότητας

«Βόμβα» στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας χαρακτήρισε τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ΕΣΥ, ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας πως, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τέτοια σενάρια, θα βρει απέναντί της όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Με αφορμή την επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου (πρώην ΙΚΑ) καθώς και την πρώτη ΤΟΜΥ που λειτούργησε στην πόλη, ενώ είχε επαφές με εκπροσώπους του υγειονομικού κλάδου, καθώς και το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου.

Σε συνέντευξη τύπου, υπεραμύνθηκε του έργου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως δόθηκε μια «μάχη επιβίωσης» για το εθνικό σύστημα υγείας.

«Με τις παρεμβάσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και την έντιμη διαχείριση, κερδίσαμε αυτή τη μάχη της επιβίωσης. Μια μάχη που στόχευε στην προσβασιμότητα στη δημόσια υγεία και αυτή την κερδίσαμε με τον νόμο για την καθολική πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία. Αυτό για εμάς ήταν μια τεράστια τομή, που έγινε σε συνθήκες μνημονίων, λιτότητας και περιορισμών. Τώρα πρέπει να δοθεί μια μάχη ποιότητας στη φροντίδα υγείας, να αντιμετωπιστούν διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στην οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Είναι η ώρα να αισθανθεί ο πολίτης μια βελτίωση στην εξυπηρέτηση του και στην άρση των περιορισμών που υπάρχουν ακόμη», σημείωσε, δεσμευόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει πλέον ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, αποδίδοντας στην πολιτική της κυβέρνησης σημάδια σταδιακής αμφισβήτησης και υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, σχετικά με τη λειτουργία και αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει αν εξετάζει τις προτάσεις αυτές. Υπενθυμίζεται ότι πρόταση του ΠΙΣ είναι η μετατροπή της νομικής μορφής των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και την απευθείας υπαγωγή τους σε ένα νέο εξειδικευμένο δημόσιο οργανισμό, το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ», ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς δημοσίων υπηρεσιών υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

«Αυτό θα είναι μια τεράστια βόμβα στη λειτουργία του συστήματος υγείας και είχαμε χρόνια να ακούσουμε τόσο επιθετική γραμμή για το ΕΣΥ. Αν η κυβέρνηση σκέφτεται να συζητήσει τέτοια σενάρια, είμαστε σίγουροι ότι θα βρει απέναντι όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά την πλειονότητα των γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, που κάνουν έντιμα και αξιοπρεπώς τη δουλειά τους στις δημόσιες δομές υγείας. Θα είναι μια τεράστια απορρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα αντικρούσει κάτι τέτοιο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση χρονοτριβεί συστηματικά στην ολοκλήρωση δρομολογημένων παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη 208 ειδικευμένων ιατρών στα ΤΕΠ.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτό το μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί ένα στοίχημα εθνικής σημασίας και πρέπει να προχωρήσει και να αναπτυχθεί. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει και εδώ κινήσεις υπονόμευσης ή συρρίκνωσης», πρόσθεσε.

«Μαχητική αντιπολίτευση»

Να ασκήσει το ρόλο μιας μαχητικής, τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, με αφορμή τις ενέργειες διεύρυνσης, αλλά και θεματικές εκδηλώσεις.

«Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε για το πώς θα διευρύνουμε την πολιτική μας επιρροή, πώς θα ενισχύσουμε τη δικτύωση, ενημέρωση, πληροφόρηση και τη συμβολή των ανθρώπων που έχουν τη γνώση και τη διάθεση στην επικαιροποίηση της πρότασής μας για να διεκδικήσουμε ξανά με αξιώσεις την εξουσία», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και τους παράγοντες που το διαμόρφωσαν, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα «παζλ», που περιλαμβάνει την παράταση των δυσκολιών των πολιτών, το τοξικό πολιτικό κλίμα, το οποίο απέδωσε στην ΝΔ δίνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συστηματική προπαγάνδα από κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από πιθανά φαινόμενα «έλλειψης ενσυναίσθησης» από κάποιους που είχαν θέσεις ευθύνης.

«Με όλα αυτά κατάφερε η ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, χωρίς να έχει εξηγήσει επαρκώς τι σκοπεύει να κάνει, το πρόγραμμά της», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

«Ανοιχτές πληγές» και υποσχέσεις στο…συρτάρι

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά