ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπεράσπιση του έργου στην υγεία, αλλά και αυτοκριτική

Ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός θα βρίσκεται στα Γιάννενα την Παρασκευή, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης που διοργανώνεται με θέμα «Η υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην Υγεία - Προτεραιότητες και προκλήσεις για την Αριστερά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στα Λιθαρίτσια, και ομιλητής θα είναι, επίσης, ο συντονιστής του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Καλαράς,
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, τα μέλη του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων Δημήτρης Παχατουρίδης, Μαργαρίτα Οικονόμου και Αλέκα Μπαφατάκη υπεραμύνθηκαν του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης και έθεσαν τους στόχους του κόμματος από εδώ και πέρα.
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό, ο κ. Παχατουρίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της υγείας, ενώ από την τοποθέτησή του δεν έλειψε και η αυτοκριτική για ζητήματα που δεν προχώρησαν. Σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις κατάφερε να κάνει πράξη το δικαίωμα των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και στην προμήθεια φαρμάκων, διέγραψε χρέη ασθενών που είχαν βεβαιωθεί στα νοσοκομεία, ενίσχυσε με προσωπικό και νέο εξοπλισμό τις δημόσιες δομές υγείας.
«Έγιναν όλα καλά; Προφανώς όχι. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η καθημερινότητα των ληπτών υπηρεσιών υγείας στην επαφή τους με το δημόσιο άλλαξε ριζικά», σημείωσε και πρόσθεσε πως στον τομέα της αποκατάστασης το 95% των περιστατικών καλύπτονταν και καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπήρξε καθυστέρηση σε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, που δεν προχώρησε ποτέ, αλλά και σε παρεμβάσεις όπως ο εξορθολογισμός του clawback και η υπογραφή συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς ειδικοτήτων», σημείωσε.
Από τη θέση της αντιπολίτευσης, βασικό περιεχόμενο των πολιτικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας με την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, των ευάλωτων ομάδων και την παροχή υγειονομικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες, η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών του, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διαχείριση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους, με κριτήριο την υπεράσπιση των ασθενέστερων από αυτούς. «Βασικός στόχος μας είναι η συνέχιση της “ηθικοποίησης” του Συστήματος Υγείας με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Παχατουρίδης.
Στις παρεμβάσεις που έγιναν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα δύο νοσοκομεία της πόλης, αναφέρθηκαν οι Μαργαρίτα Οικονόμου και Αλέκα Μπαφατάκη.
Η ολοκλήρωση και λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου του νοσοκομείου Χατζηκώστα αποτέλεσε «στοίχημα», όπως ανέφερε η κ. Μπαφατάκη, σημειώνοντας την ενίσχυση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου, τη δημιουργία των έξι ΤΟΜΥ, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και τη λειτουργία της Μονάδας Οξέων Περιστατικών στο ΠΓΝΙ, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

«Ανοιχτές πληγές» και υποσχέσεις στο…συρτάρι

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση