ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σήμανε συναγερμός για το Ζάππειο Μέγαρο

Συναγερμός έχει σημάνει από τη στιγμή που έγινε γνωστή μια νέα προσπάθεια διεκδίκησης του Ζαππείου Μεγάρου από ιδιωτική εμπορική εταιρία, που δηλώνει ότι πρόθεσή της είναι η δημιουργία μουσείου.

Το θέμα ανέδειξε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που στις 23 Οκτωβρίου προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα, στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, περιφέρεια, δήμοι και άλλοι, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην πρόθεση εκποίησης του Ζαππείου.
«Το Ζάππειο δεν ιδιωτικοποιείται», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μάκης Κιάμος και συμπληρώνει πως «είναι αδύνατο να φανταστούμε την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα. Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν την εθνική ηπειρώτικη ψυχή, αφού εκτός των άλλων διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, στα υπό εκμετάλλευση και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα».

Αντανακλαστικά από τον δήμο Ιωαννιτών

Με τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μάκη Κιάμο επικοινώνησε ήδη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι ιδιώτες, που και στο παρελθόν είχα επιχειρήσει κάτι ανάλογο χωρίς τότε αποτέλεσμα, επανήλθαν με βάση τη νομοθεσία του 2018 και διεκδικούν το Ζάππειο και τους χώρους του Κληροδοτήματος.
Ο κ. Ελισάφ συζήτησε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, τονίζοντας ότι ο ίδιος αλλά και το δημοτικό συμβούλιο θα σταθούν αρωγοί στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας. «Το Ζάππειο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο. Ένα κτίριο ταυτόσημο με την ηπειρωτική ευεργεσία, με την προσφορά των εθνικών ευεργετών. Είναι καθήκον όλων να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί ατόφιο στις επόμενες γενιές. Κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το Ζάππειο μπορεί να περάσει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής εταιρίας, κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το κόσμημα της πρωτεύουσας θα υπηρετήσει άλλους σκοπούς», ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Ο δήμος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελισάφ στον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής, θα εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη που οργανώνεται στις 23 Οκτωβρίου, με σκοπό να συντονιστούν τα επόμενα βήματα, πιθανόν και κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί η εκποίηση του Ζαππείου.
Την έντονη διαφωνία της με οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλοίωση του χαρακτήρα των εθνικών κληροδοτημάτων, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».
«Το Ζάππειο Μέγαρο κι όλα τα κληροδοτήματα των εθνικών μας ευεργετών, οι περισσότεροι εκ ων οποίων έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο, παραχωρήθηκαν στο ελληνικό κράτος για συγκεκριμένο σκοπό και σίγουρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία διαφορετική λογική αξιοποίησης στον βωμό οποιουδήποτε πιθανού οικονομικού οφέλους. Άλλωστε, όλα αυτά τα κληροδοτήματα έχουν ωφελήσει το ελληνικό κράτος σε εποχές πολύ πιο δύσκολες. Τότε που έψαχνε να κάνει τα πρώτα του βήματα και που οι ανάγκες στήριξής του ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, κάθε σενάριο περί παραχώρησής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα πρέπει να λάβει άμεσα τέλος», αναφέρει, δηλώνοντας σύμμαχος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει, προκειμένου να ακυρώσει κάθε τέτοιου είδους «αξιοποίηση» των εθνικών κληροδοτημάτων.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών