ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ασθενοφόρο δεν υπήρχε, αλλά τελικά βρέθηκε

Μεσημέρι Κυριακής στο Νησί των Ιωαννίνων. Κάτοικοι του νησιού και περαστικοί πλησιάζουν έναν άνδρα με τη σύζυγό του, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη επί ώρα στα πόδια του, δείχνοντας ότι αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μετά από έναν σύντομο διάλογο και αφού οι κάτοικοι κάνουν γνωστό ότι στο Νησί δεν υπάρχει γιατρός, που θα μπορούσε να βοηθήσει, λαμβάνεται η απόφαση να καλέσουν το ΕΚΑΒ για να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί η γυναίκα στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, ενημερώνεται και ο πρόεδρος του Νησιού, προκειμένου να είναι η πλατφόρμα έτοιμη να μεταφέρει το ασθενοφόρο στο Νησί.
Δέκα λεπτά περίπου μετά το πρώτο τηλεφώνημα, από το κέντρο του ΕΚΑΒ, από όπου είχε αρχικά αναφερθεί ότι θα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω μη άμεσης διαθεσιμότητας ασθενοφόρου, δηλώνεται αδυναμία αποστολής ασθενοφόρου, λόγω άλλων περιστατικών. Στο μεταξύ, η γυναίκα παραμένει σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, διπλωμένη από πόνους.
Ο σύζυγος της γυναίκας και όσοι έχουν προστρέξει σε βοήθεια, αποφασίζουν πως κάτι πρέπει να κάνουν. Ένας εξ αυτών τρέχει στα δρομάκια του Νησιού, ρωτώντας μήπως κάποιος από τους πολυάριθμους επισκέπτες τυγχάνει να είναι γιατρός. Για καλή τύχη της γυναίκας, γιατρός βρίσκεται, ο οποίος σπεύδει και αξιολογεί ότι η γυναίκα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή έχει ειδοποιηθεί και ο πρόεδρος του Νησιού, ο οποίος σπεύδει με το ΙΧ αυτοκίνητό του για να μεταφέρει τη γυναίκα, αφού δε βρισκόταν άλλη λύση. Ο υπογράφων το ρεπορτάζ καλεί ξανά στο ΕΚΑΒ και, δηλώνοντας τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, ζητά μετ’ επιτάσεως να βρεθεί ασθενοφόρο έστω για να παραλάβει τη γυναίκα από την περιοχή της Δραμπάτοβας, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να μη φτάσει έως το νοσοκομείο διπλωμένη στη θέση του συνοδηγού.
Ξαφνικά, ασθενοφόρο βρίσκεται και μάλιστα τώρα είναι διαθέσιμο να φτάσει όχι μόνο στη Δραμπάτοβα, αλλά να περάσει και στο Νησί, αφού πλέον κρίνεται σκόπιμο να παραλάβει τη γυναίκα από το σημείο που βρίσκεται. Τελικά, η γυναίκα μεταφέρεται με το Ι.Χ. έως τη Δραμπάτοβα και από εκεί την παραλαμβάνει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που εφημερεύει.
Τέλος καλό, όλα καλά; Όχι ακριβώς. Γιατί από το συγκεκριμένο περιστατικό προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα.

  • Πόσο συχνά δηλώνεται από το ΕΚΑΒ αδυναμία να ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό; Γιατί η εντύπωση που μας δίνεται από τους υπευθύνους τα τελευταία χρόνια, είναι πως το ΕΚΑΒ στην περιοχή μας λειτουργεί υποδειγματικά και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάθε επείγον περιστατικό.
  • Πώς γίνεται η αξιολόγηση των περιστατικών, ώστε να κρίνεται αν χρήζουν άμεσης διακομιδής; Γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρχικά το περιστατικό αξιολογήθηκε ως έλασσον και δεν κρίθηκε αναγκαία η αποστολή ασθενοφόρου, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε να μη μεταφερθεί καν η γυναίκα, αλλά να παραληφθεί από το σημείο.
  • Δε θα έπρεπε να υπάρχει γιατρός στο Νησί, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα, που το επισκέπτεται τόσος κόσμος; Οι ελλείψεις στον χώρο της υγείας είναι γνωστές, αλλά καλό θα ήταν να αναζητηθεί ένας τρόπος αν όχι για ιατρική κάλυψη, τουλάχιστον με εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Ο ενιαίος συντονισμός έχει και απαιτήσεις

Γεωργία Χαλάτση

Και εντός και εκτός πόλης το ΕΚΑΒ