ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη λίστα και το στρατόπεδο της Άρτας

Ένα ακόμη Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων ενδέχεται να αποκτήσει η Ήπειρος, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών με τους ρυθμούς του τελευταίου διαστήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους, που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους, καθώς δε δικαιούνται άσυλο ή απορρίπτεται η αίτησή τους.
Ανάμεσα στα έντεκα υποψήφια στρατόπεδα, τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν», εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα, είναι και το στρατόπεδο Υγειονομικού της Άρτας. Πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα Εφοδιασμού- Μεταφορών της Σπάρτης και Μηχανικού στο Ναύπλιο, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα, που σήμερα λειτουργούν σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.
Εκτός των πρώην στρατοπέδων της Άρτας, της Σπάρτης και του Ναυπλίου, στη λίστα περιλαμβάνονται Τα στρατόπεδα Πυροβολικού στη Θήβα, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα, το 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, το 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη, το 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού στα Γρεβενά το Υλικού Πολέμου στη Λαμία και το Διακλαδικό Κέντρο στην Τρίπολη.

Νέο αίτημα για σύσκεψη

Την πρόταση τους για την άμεση ανάγκη σύσκεψης των αρχηγών των παρατάξεων επαναφέρουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», ώστε να συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς, «με βάση τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ, επιβεβαιώνονται περίτρανα οι φόβοι ότι η περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Με βάση τα δημοσιεύματα ότι το πρώην Στρατόπεδο Υγειονομικού της Άρτας είναι μία από τις στρατιωτικές μονάδες στην επικράτεια, που ενδέχεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν ως κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες, ασκείται εκ νέου κριτική για τη μη παρουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου στη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
«Αν ο περιφερειάρχης αγνοεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όσον αφορά την περιοχή μας, είναι επιπόλαιος. Αν ο περιφερειάρχης αποκρύπτει τα εν γνώσει σχέδια της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στην περιοχή μας, είναι επικίνδυνος, γιατί προτάσσει το κομματικό συμφέρον έναντι των υποχρεώσεών του ως τοπικού άρχοντα. Σήμερα, είναι πια επιβεβλημένο ο περιφερειάρχης να πει τις αλήθειες που δεν είπε ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021

Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση των προσφύγων-μεταναστών

Γεωργία Χαλάτση

Αναγνώριση για τα βήματα ενσωμάτωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο