ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίθετοι με την αποκομιδή από ιδιώτες οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων είναι οι εργαζόμενοι, με κλιμάκιο της ΠΟΕ ΟΤΑ να βρίσκεται στα Γιάννενα, στηρίζοντας τον Σύλλογο Εργαζομένων Νομού Ιωαννίνων που αντιτίθεται στην απόφαση του δήμου να αναλάβει ιδιωτική εταιρία την καθαριότητα στις δημοτικές ενότητες Περάματος και Ανατολής.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου και της Ομοσπονδίας επέκριναν και την κυβερνητική πολιτική και την απόφαση της δημοτικής αρχή με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον δήμαρχο το βράδυ της Τρίτης.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Τίνα Ζέκα, ο δήμαρχος απέσπασε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την «ευκαμψία» που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση για να λύνει τα προβλήματα στην καθαριότητα.

«Τι είπε ουσιαστικά; Πιο καθαρό νομοθετικό πλαίσιο, περισσότερες διευκολύνσεις για να ξεπουληθούν όλοι οι κρίκοι της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες», σημείωσε και πρόσθεσε πως την ίδια ημέρα, το Σωματείο είχε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

«Τόσο τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, όσο και δήμαρχος νωρίτερα την ίδια στιγμή που επικαλούνταν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, την ίδια στιγμή δεν δέχονταν κουβέντα για τις προσλήψεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως η καθαρή πόλη απαιτεί δεκάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ανανέωση στόλου.

Την κάθετη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση τομέων καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών στη χώρα εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος και ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Πετρόπουλος.

«Η υπηρεσία καθαριότητας και όλες οι υπηρεσίες των δήμων πρέπει να έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Να παρέχονται χωρίς ανταποδοτικά τέλη. Αυτό που φάνηκε από τις παρεμβάσεις μας είναι ότι η πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», σημείωσε ο. Γκιτάκος και κατέληξε τονίζοντας ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η είσοδος των ιδιωτών στις υπηρεσίες καθαριότητας θα σημάνει αύξηση των ανταποδοτικών τελών, εκβιασμός λόγω του μονοπωλίου που θα δημιουργηθεί και για τους εργαζόμενους, αλλοίωση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τέλος, την προσπάθεια των εργαζομένων να μην προληφθούν μόνο 47 υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας, αλλά επιπλέον προσωπικό, σημείωσε το μέλος του Σωματείου Χρήστος Μεντής, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή και λέγοντας πως βρήκε «αρωγό» την προϊσταμένη της υπηρεσίας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο τοπικός Σύλλογος συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ στις 24 Σεπτέμβριου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη «με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας το νήμα από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά μισθούς, κλαδικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις και βάζει στον γύψο τα συνδικάτα και τους αγώνες».

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός