ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άπαντες δήλωσαν στο πλευρό των μαθητών

Παιδικά χαμόγελα, συγκινημένοι γονείς και χαρούμενοι εκπαιδευτικοί γέμισαν τις αυλές των σχολείων, με τους Αγιασμούς, που τελέστηκαν το πρωί, να σηματοδοτούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τους Αγιασμούς συνόδευσαν πλήθος ευχών για μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα «πρωτάκια», τους μικρούς μαθητές που ξεκινούν τη σχολική τους διαδρομή, αλλά και για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου, που ξεκινούν έναν δύσκολο αγώνα με προοπτική την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της πόλης και της Ηπείρου γενικότερα, συναντήθηκαν στις σχολικές αυλές, με τους τελευταίους να θέτουν τα παιδιά σε πρώτη προτεραιότητα.

Στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, την τελετή του Αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, που ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και επεσήμανε τη διάθεση όλων να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την παιδεία.

Στην τελετή του Αγιασμού στην Ακαδημία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, οι βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς και Μαρία Κεφάλα, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου Σταύρος Παργανάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Δημητρίου, καθώς και οι πρόεδροι Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βούλα Τσίλη και Βασίλης Τσαμπαλάς, αντίστοιχα.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ελισάφ, απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους διαβεβαίωσε πως ο δήμος θα βρίσκεται δίπλα τους, ενώ τους κάλεσε να συμβάλουν και αυτοί για μια καλύτερη πόλη, για έναν καλύτερο κόσμο. «Γιατί αν μπορεί κάποιος να φτιάξει ομορφότερο τον κόσμο, είναι τα παιδιά. Θέλουμε τη φρεσκάδα σας, τις ιδέες σας, τη βοήθειά σας για να έχουμε καθαρές αυλές στα σχολεία, καθαρά πεζοδρόμια, να ανακυκλώσουμε, να φυτέψουμε λουλούδια. Σας εύχομαι καλή χρονιά και να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για να τα ξαναπούμε», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε την κ. Τσίλη και τον κ. Τσαμπαλά, καθώς οι σχολικές μονάδες άνοιξαν τις πύλες τους σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως είπε, όλο το προηγούμενο διάστημα οι δύο σχολικές επιτροπές μερίμνησαν για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη νέα χρονιά.

Να κυνηγήσουν τους στόχους τους προέτρεψε τους μαθητές η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, σημειώνοντας πως η αριστεία «δεν είναι ρετσινιά, αλλά κατάκτηση και εφαλτήριο για το μέλλον», ενώ ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι για τους μαθητές ξεκινά ένα υπέροχο ταξίδι και τους κάλεσε να προσέχουν ο ένας τον άλλο και να σέβονται τους δασκάλους τους.

Χαιρετισμό απεύθυναν, επίσης, και οι κ.κ. Παργανάς και Τσαμπαλάς, δηλώνοντας αρωγοί πάντα σε ό,τι χρειαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως και εκπρόσωποι των αρχών της εκπαίδευσης, που ευχήθηκαν μια καλή χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκίνηση και… σέλφι στη Ζωσιμαία Σχολή

Ξεχωριστή ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Λύκειο της Ζωσιμαίας, με το ιστορικό βάρος που έχει η Ζωσιμαία Σχολή, αλλά και με την παρουσία του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, που φοίτησε στο σχολείο «μισό αιώνα και πλέον» πριν, όπως ανέφερε, μιλώντας στους μαθητές.

Ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, περιηγήθηκε στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς και μοιράστηκε μαζί τους ιστορίες από τα σχολικά του χρόνια.

Ο διευθυντής της Ζωσιμαίας δώρισε στον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Γ. Αϊβατίδη, τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά και την πρώην αντιδήμαρχο Βούλα Τσίλη, από ένα βιβλίο για την ιστορία της Ζωσιμαίας Σχολής του Σπύρου Εργολάβου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο των καθηγητών, ο διευθυντής τους σχολείου ευχαρίστησε την κ. Τσίλη για τη συνεργασία, με τον δήμαρχο να επισημαίνει το έργο που έγινε, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας.

Ακολούθησε η τελετή του Αγιασμού στο προαύλιο, ενώπιων νέων και παλιών μαθητών, αλλά και επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Είναι πολλαπλάσια η συγκίνησή μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας, όταν φέρνω στο νου μου ότι πριν μισό αιώνα και κάτι ήμουν στην ίδια θέση με σας. Και ξεκινούσα τον επίπονο, αλλά συναρπαστικό ανήφορο προς τη γνώση. Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά. Και ήδη εσείς, σε σχέση με εμάς, αντιμετωπίζετε έναν άλλο κόσμο, πρωτόγνωρο και γεμάτο αντιφάσεις», σημείωσε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε πως μια αποδοτική διδασκαλία πλέον συνίσταται στο να μάθετε πώς μπορείτε να μάθετε.

Η ίδια η γνώση είναι απόλαυση, δεν είναι εργαλείο η γνώση για κάθε διαφορετικό σκοπό», σημείωσε.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Αμυράς σημείωσε την αξία της Ζωσιμαίας Σχολής και απευθυνόμενος στα παιδιά σημείωσε: «Βλέπετε ότι μπορείτε να γίνετε δήμαρχοι, μπορείτε να γίνετε ό,τι επιθυμείτε αρκεί να το πιστέψετε». Κλείνοντας την τελετή, ο κ. Αμυράς κάλεσε τα παιδιά να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία με τον ίδιο, τον δήμαρχο και τον διευθυντή του σχολείου.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος