ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αμείλικτοι για τις ελληνοποιήσεις, άμεσα η Διεπαγγελματική

Την προεκλογική του δέσμευση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων στο γάλα, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα- πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα προς όσοι αυτή την στιγμή επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για κρέας, να παράγουν φέτα και να την πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι δεν χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο ελληνικό γάλα. Θα είμαστε αμείλικτοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ήδη οι έλεγχοι έχουν αποτέλεσμα, καθώς οι τιμές στο γάλα έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες.
«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας παραγωγός, που έχει τα ζώα του σε ένα βουνό πάνω -στη Σαμαρίνα για παράδειγμα τους επισκέφθηκα- και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή την διαδρομή -την έκανε αυτός και η οικογένεια του γενιές ολόκληρες- και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δε θα πάρει την τιμή που του αξίζει για την δουλειά την οποία κάνει. Γιατί είναι γνωστό πως θέλουμε να κρατήσουμε τελικά τον κόσμο στα χωριά μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε ερευνητικά προγράμματα, εκτιμώντας ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. «Πιστεύω ότι δε θα αργήσει πολύ η ημέρα, που δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να μας επιτρέπουν να κάνουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι θα προχωρήσει άμεσα η διεπαγγελματική της φέτας, λέγοντας ότι έχει δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Εκκρεμεί πάρα πολύ καιρό αυτή η υπόθεση. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην προστασία του προϊόντος. Έχω κουραστεί να συζητώ για το ζήτημα αυτό. Θα γίνει διεπαγγελματική και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, και θα παίξει και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν, να κυνηγήσουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου αυτούς οι οποίοι στην ουσία εξαπατούν τους καταναλωτές, πουλώντας ως φέτα άσπρο τυρί, το οποίο δεν πληροί όμως τις προϋποθέσεις της φέτας. Και να δούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το προϊόν στο εξωτερικό και να παράγουμε φέτα που είναι πραγματική φέτα -γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα», υπογράμμισε.

Μισόλογα για την Ιόνια Οδό

Φειδωλός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς τα έργα υποδομών, που αφορούν την Ήπειρο. Κληθείς να απαντήσει για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά και την Πρέβεζα, περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στον άξονα Ιωάννινα– Κακαβιά, λέγοντας ότι συμπεριλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τις υποδομές. «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει και μια ειλικρινής συζήτηση με την Ιονία Οδό για να δούμε με ποιον τρόπο αυτός μπορεί να κατασκευαστεί», ανέφερε, ενώ το ίδιο φειδωλός ήταν και για άλλα έργα οδικών αξόνων, όπως το ζήτημα της Πατρών-Πύργου, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και το τελικό κομμάτι της Αμβρακίας. Σε αντίθεση με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το οποίο το χαρακτήρισε «το τελευταίο μεγάλο έργο υποδομών οδικών αξόνων στη χώρα» και είπε πως αποτελεί προσωπική του δέσμευση η κατασκευή του, λέγοντας πως θα μελετηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης και ενδεχομένως να αξιοποιηθούν έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε «παράθυρο» για αλλαγές σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, συνδέοντας όμως τις όποιες αποφάσεις με το αν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, εάν δηλαδή έχουμε κάποια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού.
«Ενδεχομένως να πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός, διότι υπάρχουν περιοχές, που πολύ σύντομα, για γεωγραφικούς λόγους, θα κληθούν από τώρα να αρχίσουν να βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι, λοιπόν, στις προτεραιότητές μας και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε, πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε κάποια πρόσθετα νέα γύρω από το θέμα αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο