ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φεστιβάλ ΚΝΕ- Πάει Λιθαρίτσια και χωρίς άδεια

Την πρόθεση να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ιωαννιτών, που -με την προηγούμενη σύνθεσή της- δεν έδωσε άδεια να διεξαχθεί στα Λιθαρίτσια το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, διακήρυξαν εμμέσως πλην σαφώς τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που βρέθηκαν το πρωί στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν και επρόκειτο για μια ειδική συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου και Επιτροπών, όπου δεν προβλέπεται η συζήτηση άλλων θεμάτων και ως εκ τούτου δεν έγινε δεκτό το αίτημα μελών της ΚΝΕ να τοποθετηθούν αρχικά, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη κατάφερε τεχνηέντως να ανοίξει συζήτηση, εκμεταλλευόμενη την απειρία του προεδρεύοντος εκείνη τη στιγμή Γιάννη Τσίμαρη, αλλά και την αρχική ανοχή του Μωυσή Ελισάφ.
Πέρα από την απόφαση αυτή καθ’ αυτή και το κατά πόσο είναι λογικό να υπάρχει απαγόρευση χρήσης ενός χώρου, στον οποίο για δεκαετίες η ΚΝΕ οργανώνει τα φεστιβάλ της, η κ. Τσουμάνη έθεσε το ερώτημα εάν θα υπάρξει «καταστολή», εάν δηλαδή ο δήμος θα προσφύγει στις αρχές, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η ΚΝΕ θα επιμείνει στην επιλογή της και δε βρίσκεται σε αναζήτηση άλλου χώρου, όπως της είχε προταθεί.
Ο νέος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ δεν μπήκε στη λογική να μιλήσει επί της ορθότητας ή μη της απόφασης, περιοριζόμενος να πει ότι υπάρχει απόφαση θεσμικού οργάνου και μάλιστα ομόφωνη.
Με δεδομένο ότι η εκδήλωση είναι σε μία εβδομάδα, άρα δεν υπάρχει χρόνος για να αναθεωρηθεί, οι επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» και «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ζήτησαν να υπάρξει πιο σαφής απάντηση, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις μελών της ΚΝΕ, που επίμονα ζητούσαν να αποσπάσουν μια απάντηση σχετικά με τις προθέσεις του δήμου, αλλά και να υπάρξει ατομική καταδίκη της απόφασης από τους δημοτικούς συμβούλους. Απάντηση ως προς το κομμάτι αυτό ουσιαστικά δεν υπήρξε, με τον κ. Ελισάφ να ζητά σεβασμό στη διαδικασία και να επιχειρεί να κλείσει τη συζήτηση, που ξεκίνησε άτυπα.
Τον λόγο πήρε και ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, επί θητείας του οποίου ελήφθη η απόφαση, λέγοντας ότι δεν είναι προσωπική απόφαση, αλλά ενός συλλογικού οργάνου και μάλιστα ομόφωνη, με τον ίδιο να είναι υποχρεωμένος να τη σεβαστεί. «Δεν καταστέλλεται τίποτα. Προτείναμε εναλλακτικούς χώρους. Ως δημοτική αρχή είχαμε μία άποψη να υπερασπίσουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός δημοσίου χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μέλη των Τομεακών Οργανώσεων Ιωαννίνων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ διένειμαν και ανακοίνωση με τις θέσεις τους, στην οποία καταγγέλλουν την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να εμποδίσει την πραγματοποίηση του 45ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενώ παράλληλα καλούν τη νέα δημοτική αρχή να πάρει πολιτική απόφαση για να γίνει το Φεστιβάλ στα Λιθαρίτσια.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»