ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Ιωαννιτών- Εκλογή Επιτροπών με συζήτηση για τον «Κλεισθένη»

Σε μια συζήτηση επί των αλλαγών της νέας κυβέρνησης στον «Κλεισθένη» -και μάλιστα σε δύο γύρους- εξελίχθηκε η διαδικασία για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ιωαννιτών.

Η πλειονότητα των επικεφαλής της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αλλοίωση της βούλησης των πολιτών, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να απαντά ότι δε νομοθετεί ο ίδιος, αλλά η κυβέρνηση, δεσμευόμενος, ωστόσο, ότι θα διοικήσει συλλογικά και ότι «το δημοτικό συμβούλιο θα παραμείνει το κορυφαίο όργανο διαβούλευσης, αντιπαράθεσης, σύνθεσης και λήψης αποφάσεων».
Τη συζήτηση άνοιξε ουσιαστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, λέγοντας πως ο νομοθέτης έχει δημιουργήσει πολλά θέματα και λόγω του ότι πολλοί αντιτάχτηκαν στην απλή αναλογική, δυστυχώς υπάρχουν ανατροπές. «Η δημοτική αρχή οφείλει να εισάγει τις αρχές της απλής αναλογικής για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε με όρους απλής αναλογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη διαφωνία του με τις υπερεξουσίες του δημάρχου και των Επιτροπών εξέφρασε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, λέγοντας ότι όλα τα σημαντικά θέματα πρέπει να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο, για να προσθέσει πως οι αλλαγές που επέφερε η νέα κυβέρνηση, θα έπρεπε να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.
Συνολικά τη διαφωνία της με τον τρόπο ορισμού των μελών των Επιτροπών εξέφρασε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, η οποία -όπως και ο Χρ. Πατσούρας- απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Όπως τόνισε, υπάρχει αποκλεισμός των παρατάξεων της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καν πληροφόρηση για τα θέματα που συζητούνται και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Σε αυτό το σημείο υπήρξε μία πρώτη απάντηση από τον δήμαρχο, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας των αλλαγών στον «Κλεισθένη», αλλά επί της υποχρεωτικότητας προσαρμογής στα δεδομένα που η πολιτεία έχει διαμορφώσει. «Λειτουργούμε πάντα με το θεσμικό πλαίσιο που η πολιτεία ορίζει. Είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με αυτό. Δε νομοθετούμε, υπακούμε. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα γίνει ο ορισμός των αντιδημάρχων και στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η εκλογή των μελών των Νομικών Προσώπων.
Ο δεύτερος γύρος ακολούθησε μετά την ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις δύο Επιτροπές, με τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να κάνει λόγο για αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. «Το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών είναι τραγικό. Οι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές λαμβάνοντας υπόψη τους την απλή αναλογική, αλλά το νέο νομοθέτημα, στη λογική του κινδύνου της μη κυβερνησιμότητας, ουσιαστικά έχει αλλοιώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για «θυσία ως Ιφιγένεια εν Αυλίδι» κάποιων εξουσιών του δημοτικού συμβουλίου, στη λογική να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, για να συμπληρώσει ότι «αυτός είναι ο νόμος έτσι πρέπει να πορευθούμε», προτρέποντας να υπάρξει καλή διάθεση.
Η συζήτηση έκλεισε με τον Μ. Ελισάφ να επαναλαμβάνει όσα αρχικά είχε πει, αυτή τη φορά όμως, δίνοντας περισσότερο έμφαση στη διάθεση από την πλευρά του να υπάρξει συνεργασία με όλους και απόλυτη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.
«Το θεσμικό πλαίσιο δεν το ορίζουμε εμείς, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δουλέψουμε με απόλυτη διαφάνεια, με τη συνεργασία όλων και θα υπάρξει διαρκής ενημέρωση των αρχηγών όλων των παρατάξεων είτε εκπροσωπούνται στις Επιτροπές είτε όχι. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διάλογο με όλους. Οι αποφάσεις στις Επιτροπές θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου. Να είστε σίγουροι ότι δε γίνεται τίποτα πίσω από την πλάτη των Επιτροπών, του δημοτικού συμβουλίου και της ίδιας της κοινωνίας. Θα αξιοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε αντίσταση», υπογράμμισε.

Τα μέλη των Επιτροπών

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς υπήρξε διαφωνία επί της ερμηνείας των εγκυκλίων και χρειάστηκε να προηγηθεί συζήτηση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος ψηφοφορίας.
Για την Οικονομική Επιτροπή ψήφισαν 43 μέλη του δημοτικού συμβουλίου (απείχαν Όλυ Τσουμάνη και Χρήστος Πατσούρας), υπήρξαν ένα άκυρο και δύο λευκά ψηφοδέλτια και εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι Ελένη Ακονίδου και Νίκος Σιορόκας από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» και Στέφανος Μάντζιος από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Χριστίνα Κωτσαντή και Γιάννης Τσίμαρης από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» (μετά από κλήρωση λόγω ισοβαθμίας έμεινε εκτός ο Γιώργος Λώλης), Γιάννης Λιόντος και Μάκης Χρυσοστόμου από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Σπύρος Γκίζας από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» και Βασίλης Βλέτσας από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής θα ολοκληρωθεί με τον ορισμό από τον δήμαρχο του προέδρου της (μπορεί να είναι και ο ίδιος ο δήμαρχος) και δύο αντιδημάρχων.
Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ψήφισαν 43 δημοτικοί σύμβουλοι και υπήρξαν δύο λευκά ψηφοδέλτια. Τακτικά μέλη εξελέγησαν οι Γιάννης Τσίμαρης, Γιώργος Λώλης (Γιάννενα Νέα Εποχή), Γιώργος Βίνης, Σοφία Μαρκούλα (Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα), Φίλιππος Ευαγγέλου (Ιωάννινα 2023) και Νίκος Τσώλης (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία).
Αναπληρωματικά μέλη οι Ελένη Ακονίδου, Νίκος Σιορόκας, Γιώργος Αρλέτος(Γιάννενα Νέα Εποχή), Βάσω Μέγα, Ηλίας Αρλέτος (Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα), Αριστείδης Παππάς (Ιωάννινα 2023) και Γιαννούλα Μαμακή (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία).

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας