ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αύξηση της απορρόφησης επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση σηματοδοτεί η παρουσία των γενικών γραμματέων του υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή των Ιωαννίνων και τις ορκωμοσίες στην περιφέρεια Ηπείρου αλλά και τους δήμους, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση δήμων και περιφερειών, ενώ έκανε λόγο για χαμηλό ποσοστό απορρόφησης τόσο του ΕΣΠΑ, όσο και του προγράμματος Φιλόδημος.
«Στόχος μας να ενδυναμωθούν πρώτα οι περιφέρειες, γιατί είναι βραχίονες των δήμων, και έπειτα ο δήμοι. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης το έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός και προεκλογικά και πολύ σύντομα θα καλέσει και πάλι τους περιφερειάρχες. Εναπόκειται και στις προτάσεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων να τις μετουσιώσουμε σε πράξεις, μέσα στα πλαίσια εξάντλησης των πόρων του ΕΣΠΑ, που δυστυχώς έχει πολύ χαμηλό ποσοστό απορρόφησης αλλά και του Π.Δ.Ε., που θα προσπαθήσουμε να εκταμιεύσουμε μεγαλύτερα κονδύλια σε συνεργασία με τους δήμους. Αλλά και στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», που τρέχει ήδη, δυστυχώς η απορροφητικότητα δεν αυτή που θα θέλαμε», σημείωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση για να ανακοπεί η συνεχής μείωση των κονδυλίων προς την αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι οι νέες διοικήσεις, και με τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα βρουν τη «χρυσή τομή» και θα καταθέσουν προτάσεις που θα έχουν αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες. «Πρόθεση, πάντως, του υπουργείου είναι να μην αργούν ούτε τα έγγραφα, ούτε οι χρηματοδοτήσεις», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Υπό αίρεση η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα δημοτικά συμβούλια

Αποστόλης Τζελέτας

«Πλαφόν» και υποστελέχωση στο επίκεντρο της συζήτησης

Υπό εξέταση η ένταξη του Δήμου Β. Τζουμέρκων στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α΄