ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ορκωμοσία σε συναινετικό κλίμα στην περιφέρεια Ηπείρου

Με αυξημένες προσδοκίες, ευθύνη και συναίνεση ξεκινά η νέα θητεία του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, μετά την ορκωμοσία του εκ νέου περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, των επικεφαλής της αντιπολίτευσης και όλων των περιφερειακών συμβούλων, στο κατάμεστο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου.

Την τελετή ορκωμοσίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, παρουσία και του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, και παραβρέθηκαν σύσσωμες οι αρχές της περιοχής, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων της Ηπείρου, εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι της περιφέρειας, πλήθος συγγενών των αιρετών και πολίτες.
Η πλειοψηφία των αιρετών έδωσε θρησκευτικό όρκο, ενώ ακολούθησε ο πολιτικός όρκος, τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Καχριμάνης. Στη τελετή παραβρέθηκαν και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκης και ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας.


«Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ενδιαφέρεται συνολικά, ώστε να μπορέσουμε στην τετραετία που θα διανύσουμε, όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες, αλλά και ιδιαίτερα η δική σας, μια περιφέρεια που έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη στήριξης τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και από εθνικούς πόρους, το πρόσημο να είναι θετικό. Η αυτοδιοίκηση δεν έχει την πολυτέλεια για αντιπαλότητες, είναι σημείο αναφοράς συγκλίσεων για το καλό του τόπου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταυριανουδάκης.
Ευχές για μια καλή και αποδοτική θητεία, δεσμευόμενοι να συμβάλουν από τη θέση τους, έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας καθώς και ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο οποίος συνεργάζεται με την περιφέρεια Ηπείρου ως πρόεδρος του «Διαζώματος».
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αυξημένη ευθύνη που έδωσε στον ίδιο και την παράταξή του το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καλωσόρισε τους νέους περιφερειακούς συμβούλους, ευχόμενος η παρουσία τους να είναι παραγωγική και στο τέλος της θητείας τους να είναι όλοι υπερήφανοι για το έργο που θα έχει επιτελεστεί. Επίσης, ευχαρίστησε και τους απερχόμενους συμβούλους, υπογραμμίζοντας πως, με τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους, συνέβαλαν στο έργο της περιφέρειας.
Συνεχίζοντας, ανέφερε πώς η Ήπειρος έχει θετικότατο πρόσημο σε όλους τους τομείς, από όλες τις 13 περιφέρειες, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει, για μια ακόμη φορά, την αντίθεσή του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση. «Εμείς είμαστε με την κυβέρνηση της Ηπείρου. Έτσι πορευτήκαμε, έτσι πορευόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε. Για ένα να είστε βέβαιοι: Δε θα κάνουμε πίσω για κανένα θέμα και ειδικά σε αυτά που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Δρούμε με διαφάνεια, νομιμότητα, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα». Ο κ. Καχριμάνης, έχοντας προηγηθεί οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας πως «όλοι είμαστε αποφασισμένοι να πάμε την Ήπειρο μπροστά».
Άλλοι σε πιο συναινετικό κλίμα, άλλοι ξεκινώντας από την ορκωμοσία το έργο της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των παρατάξεων ευχήθηκαν η νέα θητεία να είναι επ’ ωφελεία του λαού της Ηπείρου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ζάψας διαβεβαίωσε ότι το «Κοινό των Ηπειρωτών» θέλει να πετύχει αυτή η περιφερειακή αρχή για το καλό του τόπου και θα εργαστεί γι’ αυτό. «Θα μας βρείτε δίπλα στις μεγάλες αποφάσεις για όλα τα μεγάλα έργα, μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα και οραματικά έργα για την Ήπειρο», σημείωσε.
Με χιούμορ και καλή διάθεση ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος συνεχάρη την περιφερειακή αρχή, έχοντας «καταλαγιάσει τα πάθη», όπως είπε. «Θα μας βρείτε κοντά σας σε οτιδήποτε πάει την περιφέρεια ένα βήμα μπροστά, σε οτιδήποτε την κρατάει έστω βάδην, εκεί θα σας δυσκολέψουμε», ανέφερε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου δεσμεύτηκε ότι η παράταξή του να συνεισφέρει στο κοινό καλό. «Ώστε η Ήπειρος που όλοι ονειρευόμαστε, να καταφέρει να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της, αλλά κυρίως να καταφέρουμε να αναστρέψουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν», πρόσθεσε και ευχήθηκε καλή θητεία σε όλους.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, τόνισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο έρχεται να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, η οποία έξω από το διοικητήριο έχει οδηγήσει σε ανισότητες, αβεβαιότητες και ένα τεράστιο οικονομικό πόλεμο. «Θέλω να ευχηθώ καλό κουράγιο σε όλους, οι προθέσεις να αντιστοιχηθούν με πράξεις και πρωτοβουλίες, ας μετρηθούμε για το καλό των πραγματικών ευεργετών αυτού του τόπου, που είναι οι άνθρωποι που μοχθούν καθημερινά», σημείωσε.
Απαισιόδοξος για το μέλλον της Ηπείρου, με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης Ηπείρου» Νίκος Ζήκος, σημειώνοντας πως ο λαός πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του και την αξιοπρέπειά του.
«Όλοι μαζί να παλέψουν για τα προβλήματα της Ηπείρου», ευχήθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστας Αναγνώστου δεσμεύτηκε να εκπροσωπήσει επάξια του πολίτες που τον εξέλεξαν, «ώστε να πάει μπροστά ο τόπος, η πατρίδα μας, εκτός πολιτικών κομμάτων».
Χαιρετισμούς και ευχές στον περιφερειάρχη και στους νέους περιφερειακούς συμβούλους έστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Εθν. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, Υγείας Β. Κικίλιας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γ. Γεραπατρίτης, ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκ. Στεφανής, οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μ. Κεφάλα, Στ. Γιαννάκης κ.ά.

H σύνθεση του νέου περιφερειακού συμβουλίου

ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
Π.Ε. Άρτας: Ψαθάς Βασίλειος, Πατήλας Κωνσταντίνος, Κατέρης Ιωάννης, Σίμου- Τάσιου Αναστασία, Βαρέλης Δημήτριος, Φώτης Φώτιος.
Π.Ε. Ιωαννίνων: Νάκου- Δασούλα Αγνή, Σιαράβας Κωνσταντίνος, Πότσης Οδυσσέας, Τσιάρα Σταυρούλα, Ναυρόζογλου Παναγιώτα, Γοργόλης Βασίλειος, Γκαρτζονίκας Ηλίας, Γαϊτανίδης Πρόδρομος, Μητροκώστα Παναγιώτα, Παπαχρήστου Βασίλειος, Λαζάνης Χαρίλαος, Παργανάς Σταύρος, Καλούδης Βασίλειος.
Π.Ε. Θεσπρωτίας: Πιτούλης Θωμάς, Μπραΐμη- Μπότση Σταυρούλα, Λάμπρου Αλκιβιάδης, Δηλαβέρη Ρεγγίνα, Σπανοπούλου- Σάρρα Ηλιάνα.
Π.Ε. Πρέβεζας: Ιωάννου Στράτος, Γούσης Χρήστος, Σπυρέλης Μιχαήλ, Ματσίρας Χρήστος, Γκούμας Αχιλλέας.

ΚΟΙΝΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Π.Ε. Άρτας: Τρομπούκης Δημήτριος, Γκίζα Ουρανία.
Π.Ε. Θεσπρωτίας: Σακαρέλης Δημήτριος.
Π.Ε. Ιωαννίνων: Ζάψας Γιώργος, Σπέγγος Αριστείδης- Δημήτριος, Λέκκα Χριστίνα.
Π.Ε. Πρέβεζας: Κορωναίος Θεόδωρος.

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Π.Ε. Άρτας: Νάνος Ευστάθιος.
Π.Ε. Ιωαννίνων: Ριζόπουλος Σπυρίδων, Βλέτσας Αθανάσιος.
Π.Ε. Θεσπρωτίας: Γκαμπρέλας Δημήτριος.
Π.Ε. Πρέβεζας: Παππάς Δημήτριος.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΩΝ
Π.Ε. Ιωαννίνων: Δημητρίου Δημήτριος Κιτσανού Μαργαρίτα, Λιούρης Θεοχάρης.
Π.Ε. Πρέβεζας: Φραγγούλης Παύλος.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Π.Ε. Ιωαννίνων: Πρέντζας Γεώργιος, Ζέκα- Πάσχου Κωνσταντίνα.
Π.Ε. Πρέβεζας: Κωτσαντής Κωνσταντίνος.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Π.Ε. Ιωαννίνων: Ζήκος Νικόλαος.

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
Π.Ε. Άρτας: Νουτσόπουλος Κωνσταντίνος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Π.Ε. Ιωαννίνων: Αναγνώστου Κωνσταντίνος.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Σε «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Υγείας καλεί η ΑΣΥ Υγειονομικών

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου