ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γέφυρα Πλάκας- Φτάνει η ώρα του μεγάλου τόξου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγάλου τόξου.

Το στοίχημα με τον χρόνο έχει πλέον κερδηθεί και μέσα στο φθινόπωρο το ιστορικό γεφύρι, που είχε καταρρεύσει την 1η Φεβρουαρίου του 2015, θα ορθώνεται ξανά πάνω από τον Άραχθο. Βέβαια, όπως έχει γίνει γνωστό, η επίσημη παράδοση του έργου θα γίνει λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς στο μεσοδιάστημα ο μεταλλότυπος θα εξακολουθεί να «ντύνει» τη γέφυρα, προκειμένου να μπορούν οι ειδικοί να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV1, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος, τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η πιστή αναστήλωση του γεφυριού, με τον τρόπο που το κατασκεύασε ο πρωτομάστοράς του.

«Ένα μεγάλο στοίχημα, το στοίχημα του χρόνου κερδίζεται και δεν είναι απλό. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά περίπλοκο, που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, αλλά ούτε και παγκόσμια, άρα δεν πατάμε σε έναν γνωστό τρόπο.  Στη φάση που βρισκόμαστε, το θέμα δεν είναι να στηθεί το γεφύρι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά όσο το δυνατόν πιο πιστά. Επομένως το θέμα της ποιότητας στην κατασκευή, είναι το μεγάλο στοίχημα αυτό το διάστημα. Υπάρχουν οι προδιαγραφές, που πρέπει να τηρηθούν με μεγάλη αυστηρότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς θα ξαναστήσουμε το γεφύρι του Μπέκα. Θα είμαστε τίμιοι ακόλουθοί του και καθαροί απέναντι στην παράδοση. Δε θα υπάρχουν κρυφές ενισχύσεις. Αποκαθιστούμε τη δική του γέφυρα και δε θα μοιάζει απλώς με τη γέφυρα του Μπέκα».

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας

Σύμβολο της ευρωπαϊκής αναγέννησης η Γέφυρα της Πλάκας

Αποστόλης Τζελέτας