Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι συνεχείς μετακινήσεις διογκώνουν τα κενά

Την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, την ενίσχυση του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και μέτρα πρόληψης, στην ώρα που απαιτούνται και όχι κατόπιν εορτής, ζητούν για μια ακόμη φορά οι πυροσβέστες της Ηπείρου, σε μια περίοδο που βρίσκονται στα όριά τους, λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Βλάχος επανέλαβε τις ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά είναι συνεχείς οι μετακινήσεις δυνάμεων σε άλλες περιοχές, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις που μένουν πίσω.
Όπως ανέφερε, από το λειψό προσωπικό και οχήματα, εδώ και μια εβδομάδα, οκτώ οχήματα και 20-30 πυροσβέστες μετέβαιναν στην πυρκαγιά στην Εύβοια. «Οι 30 σημαίνει 60, γιατί μεταβαίνουν για να αλλάξουν εκείνους που επιστρέφουν από την Εύβοια για ξεκούραση. Εδώ είχαμε το Σάββατο δύο δασικές πυρκαγιές κοντά στην πόλη. Το προσωπικό που συμμετείχε, ήταν ελλιπές. Απόδειξη γι’ αυτό ότι στην πυρκαγιά στην Κοσμηρά προσφέρθηκαν εθελοντικά συνάδελφοι, που δεν ήταν σε υπηρεσία, καθώς ενημερώθηκαν ότι επρόκειτο να φύγουν για την Εύβοια. Αν ξέφευγαν αυτές οι πυρκαγιές, θα ήταν πολύ επικίνδυνό να ζήσουμε ξανά καταστροφές, που έχει ζήσει η περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο Καναλάκι. Πυροσβέστες κλήθηκαν να αποχωρήσουν από τις πυρκαγιές στα Γιάννενα για να πάνε εκεί. Η πλειοψηφία των πυροσβεστών με αυτό το φιλότιμο και την αυταπάρνηση δουλεύουν. Δεν ξέρουμε όμως για πόσο καιρό ακόμη θα είμαστε τυχεροί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι οι πυροσβέστες δε διαφωνούν με την μετακίνηση δυνάμεων, προκειμένου να συμβάλουν σε σοβαρά και δύσκολα περιστατικά, που είναι απαραίτητο. «Ποτέ δε διαφωνήσαμε με τη συμμετοχή μας στην πυρκαγιά στην Εύβοια ή την Ελαφόνησο, αλλά τις ημέρες που εκδηλώνεται η πυρκαγιά και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν όμως συνεχίζεται η αποστολή και εδώ η περιοχή έχει επίσης πρόβλημα, αυτές είναι επικίνδυνες πρακτικές», σημείωσε.
Τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τα οποία συνήθως κάνει κατόπιν εορτής, όπως η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και αγροτικών δρόμων, αλλά και να καλύψει τα κενά με μόνιμο προσωπικό.
«Μαζί με το φιλότιμο υπάρχει και η αγανάκτηση. Συνάδελφοι έχουν ταλαιπωρηθεί και χωρίς λόγο. Υπάρχουν συνεχείς κηρύξεις γενικών επιφυλακών, στην ουσία για να μπαλώνουν τα κενά», σημείωσε και κατέληξε: «Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ηπείρου έχει εξαντληθεί και σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος, το προσωπικό θα είναι ταλαιπωρημένο και τσακισμένο».

Σχετικά άρθρα

Άμεση εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση

Πρωτοβουλίες για την κάλυψη των κενών στην ορεινή διάσωση

Κλείνουν αγωνιστικά την αντιπυρική περίοδο

Γεωργία Χαλάτση