ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φοιτητική στέγη- Αλλαγή δεδομένων λόγω Airbnb

Τα δεδομένα και στην φοιτητική στέγη αλλάζει η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και κατοικιών, καθώς το 30% περίπου των διαθέσιμων στην πόλη των Ιωαννίνων, αξιοποιούνται πλέον με αυτόν τον τρόπο, καθιστώντας αδύνατη την εύρεση σπιτιού στο κέντρο και εκτινάσσοντας τις τιμές.

Αν και στην πόλη των Ιωαννίνων το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, λάβει τις διαστάσεις άλλων μεγαλουπόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το κέρδος που φαίνεται να έχουν οι ιδιοκτήτες με αυτού του είδους την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν, οδηγεί σε ανεπάρκεια φοιτητικών κατοικιών εντός του κέντρου, όπου ούτως ή άλλως, ο αριθμός των διαθέσιμων σπιτιών ήταν περιορισμένος.

«Το κέντρο πάντα είχε πρόβλημα και πιστεύω ότι θα γίνει πιο έντονη. Ο λόγος είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, που στο κέντρο υπάρχει η μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει επάρκεια, αλλά όχι στο κέντρο, περιφερειακά. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου όπως και πέρυσι. Αν συνεχίσει όμως αυτό με την βραχυχρόνια μίσθωση, φοβάμαι ότι σε δύο τρία χρόνια θα έχουν έντονο πρόβλημα οι γονείς των φοιτητών που θα έρθουν για σπουδές στα Γιάννενα», σημείωσε ο μεσίτης Νίκος Σολομωνίδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια γρήγορη αναζήτηση σε δημοφιλή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποφέρει περίπου τα 300 αποτελέσματα κατοικιών στην πόλη των Ιωαννίνων.

Οι περισσότεροι φοιτητές, ωστόσο, ζητούν σπίτι στο κέντρο της πόλης, καινούριο, σε καλή κατάσταση. «Όλα αυτά δεν υπάρχουν στο κέντρο. Στο κέντρο είναι ελάχιστα, σε αρκετά υψηλή τιμή είτε έχουν καλυφθεί. Ας αναζητήσουν λίγο πιο έξω, δε θα έχουν πρόβλημα», σημείωσε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι οι φορείς να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα.

«Δεν μπορεί π.χ. τα λεωφορεία πριν τις 12 να σταματούν. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπάρχουν περιοχές που δεν εξυπηρετούνται. Μπορεί να αναλάβουν πανεπιστήμιο, πολιτεία τι θα κάνουν, γιατί όλα αυτά θα είναι πολύ έντονα μετά από λίγα χρόνια», σημείωσε.

Στην πόλη μας έχει ήδη έρθει ένα μικρό μέρος των υποψηφίων, που είναι βέβαιοι ότι περνούν στο τοπικό ΑΕΙ και γι’ αυτούς το «σαφάρι» στέγης έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται ναανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε το μεγάλο «κύμα» φοιτητών και οικογενειών για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης αναμένεται να κορυφωθεί.

Σχετικά άρθρα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι φοιτητές

Με αφορμή το δημόσιο «παράπονο» του κ. Παρτσαλάκη

Σπύρος Ζαφείρης