ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε επιφυλακή λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων

Με καμίνι θα συνεχίζει να μοιάζει η Ήπειρος και τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν κατά διαστήματα, δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την πρόκληση πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία που καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Γιάννενα έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο είναι πιο αυξημένη στο κέντρο της πόλης, ενώ η υγρασία επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας.

Κρίσιμοι για την πρόκληση πυρκαγιών είναι οι άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή από το πρωί της Δευτέρας, φτάνοντας τα 5 μποφόρ ενώ εκδηλώνονται και ριπές ανέμου, που άγγιξαν τα 55 χλμ την ώρα.

Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πολιτική Προστασία εδώ και τρία 24ωρα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή όπως σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ειδικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πυρκαγιών, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους που υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Επίσης, έχουν ενημερωθεί και οι ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από την Γ.Γ.Π.Π.

Στην Ήπειρο, πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι αλλά και εθελοντές βρίσκονται «ακροβολισμένοι» σε ευαίσθητα σημεία, όπως τα δασύλλια της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και σε σημεία επόπτευσης προκειμένου, σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας εστίας, να υπάρξει άμεση επέμβαση, ώστε να μην κινδυνεύσουν πρώτα ανθρώπινες ζωές και έπειτα, δασικός πλούτος και περιουσίες.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος σημείωσε ότι όλοι βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και επέστησε την προσοχή των πολιτών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαγορεύεται κάθε εργασία στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα και άρα να αποτελέσει αιτία μιας ανυπολόγιστης καταστροφής.

Το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ από τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρξει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Σχετικά άρθρα

Άμεση εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών