Οι μελισσοκόμοι είναι έκπληκτοι από το γεγονός πως το άγριο ζώο έχει κατέβει τόσο κοντά στην πόλη, κάτι που ωστόσο αποτελεί απόρροια της έλλειψης τροφής και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος» Τάσος Ποντίκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα, που υπάρχει από τις συνεχείς επιθέσεις των αρκούδων στα μελισσοσμήνη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμφιθέας, και κάλεσε τους συναδέλφους του να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, όπως η ηλεκτροφόρα περίφραξη, η οποία δεν τραυματίζει αλλά μόνο απωθεί το άγριο ζώο.
«Υπάρχει πρόβλημα με τις επιθέσεις αρκούδας, η οποία βέβαια είναι στο περιβάλλον και στον χώρο της, και εμείς καλούμαστε να προστατεύσουμε και τα σμήνη. Υπάρχουν τεχνικές και μέτρα, ώστε να μην είναι επώδυνο για το ζώο, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις που απωθούν τις αρκούδες Οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν στη συγκέντρωση πολλών συναδέλφων και σμηνών στην περιοχή της Αμφιθέας, στο πευκοδάσος, καθώς ξεκινά η μελιττοέκκριση και εκεί έχει βρει η αρκούδα πρόσφορο έδαφος και καθημερινά σχεδόν έχουμε επιθέσεις. Οι συνθήκες οι περιβαλλοντικές είναι πλέον δύσκολες και για τα ζώα και για μας, και καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές», σημείωσε ο κ. Ποντίκης.
Η ζημιά από τις επιθέσεις των αρκούδων είναι τεράστια, καθώς, πέρα η καταστροφή των κυψελών, οδηγεί σε «ανταγωνισμό» μεταξύ των μελισσών, με αποτέλεσμα την αλληλοεξόντωσή τους. Και ενώ ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνολικά στον πρωτογενή τομέα, οι μελισσοκόμοι δεν αποζημιώνονται για την απώλεια του παραγόμενου προϊόντος.
«Κάνω έκκληση στον ΕΛΓΑ να καταγράφει τις ζημιές και, επίσης, είναι σοβαρό για εμάς ότι αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο, αλλά όχι η παραγωγή, όπως συμβαίνει σε όλον τον πρωτογενή τομέα. Αυτό συμβαίνει μόνο στην μελισσοκομία», σημείωσε.