ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαστίγιο και καρότο για τα απορρίμματα

Την τακτική του μαστιγίου και του καρότου επιστρατεύει ο περιφερειάρχης Ηπείρου απέναντι στους δήμους, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, μετά και τη λειτουργία της μονάδας αστικών στερεών αποβλήτων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καχριμάνης, αρχικά απηύθυνε έκκληση προς τους δήμους να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο εργοστάσιο. «Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η περιφέρεια, βάσει της σύμβασης, έχει δεσμεύσεις έναντι των δήμων και έναντι της εταιρίας», υπογράμμισε, με αφορμή τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.
Στη συνέχεια, όμως, ο περιφερειάρχης έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να μη μείνει στις εκκλήσεις, αλλά να πάρει δραστικά μέτρα, προαναγγέλλοντας την έκδοση απόφασης μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Αυτό θα σημαίνει ότι οι δήμοι δε θα μπορούν να μεταφέρουν πλέον σύμμεικτα απορρίμματα, αλλά μόνο το υπόλειμμα μετά την επεξεργασία στη μονάδα αποβλήτων. «Δεν πρόκειται να τους αφήσω να τα μεταφέρουν έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το θέμα αφορά κυρίως τους δήμους εκτός νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι, λόγω κόστους και επικαλούμενοι το ότι δεν επιτρέπεται να κινούνται τα απορριμματοφόρα εκτός ορίων νομού, συνεχίζουν να μεταφέρουν τις ποσότητες των απορριμμάτων τους στους ΧΥΤΑ και όχι στη μονάδα αποβλήτων. Η τακτική αυτή, βέβαια, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς, από τη στιγμή που δεν κομίζονται οι εγγυημένες ποσότητες στο εργοστάσιο, θα προκύψουν από την πλευρά της εταιρείας οικονομικές απαιτήσεις.
Άλλωστε, στους προέδρους του ΦΟΔΣΑ, που ευελπιστούσαν πως μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα με τη μεταφορά απορριμμάτων εκτός Ηπείρου, τονίστηκε πως η περίπτωση αυτή δεν υφίσταται, αφού η συμφωνία για την εγγυημένη ποσότητα αφορά αποκλειστικά τα σκουπίδια του νομού. Βέβαια, μάλλον η όλη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα δεν είχε και νόημα, καθώς, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο περιφερειάρχης, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, κατά τη συνάντησή τους, του έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα ή την Αιγιαλεία στο εργοστάσιο της Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι.

Ζητούνται λύσεις για τους ΣΜΑ

Ο περιφερειάρχης ανέφερε, ακόμη, πως ολοκληρώνεται η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, συμπληρώνοντας πως σήμερα υπάρχουν δύο ζητήματα που αναζητούν λύση.
Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων. Το δεύτερο είναι το θεσμικό κενό που υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο Εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη έχει θέσει στον κ. Γραφάκο.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν και στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ο οποίος, σύμφωνα με ενημέρωσή του προς την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, προτίθεται να επισκεφθεί περιφέρειες της χώρας από το τέλος Αυγούστου. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι ενδεχομένως η περιφέρεια Ηπείρου να είναι από τις πρώτες στο πρόγραμμά του.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος