ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατάρτιση «εκτός έδρας» στον πρωτογενή τομέα

Επεκτείνεται «εκτός έδρας» το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, με στόχο να προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς του πρωτογενή τομέα, που ανταποκρίνονται στην οικονομία της περιοχής, αλλά και να βρεθεί πιο κοντά στους εν δυνάμει καταρτιζόμενους, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της πόλης των Ιωαννίνων.

Αυτό επιτυγχάνεται αφενός με τη συνεργασία με τον δήμο Ζίτσας, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ Ζίτσας, αλλά και με την «αποκέντρωση» της προσφερόμενης θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Η λειτουργία τεσσάρων νέων ειδικοτήτων στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Βελλάς απέχει μία …υπογραφή από το να υλοποιηθεί, καθώς τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βλέπουν θετικά το ζήτημα.

Από την πλευρά του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων, ο διευθυντής Μιχάλης Αλεξίου είχε, εδώ και καιρό, επαφές με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συνεργασία και η αξιοποίηση ουσιαστικά των εγκαταστάσεων που έχει δημιουργήσει η μητρόπολη στη Μονή Βελλάς, προς όφελος νέων της περιοχής, αλλά και μεγαλύτερων που επιθυμούν να καταρτιστούν στον πρωτογενή τομέα και να λάβουν πιστοποιητικό προσόντων επιπέδου 5.

Εξάλλου, αποτελεί ένα όραμα του κ. Μάξιμου, από το πρώτο διάστημα της ενθρόνισής του, η δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής στη Βελλά και προς αυτή την κατεύθυνση αναζητά συνέργειες με όλους τους τοπικούς φορείς.

Ένα πρώτο βήμα πάντως γίνεται με την πρόταση λειτουργίας τεσσάρων τμημάτων του Δημοσίου ΙΕΚ Ιωαννίνων, ώστε να λειτουργήσουν από το φθινόπωρο. Πρόκειται για τις ειδικότητες: Τεχνικός Αμπελουργίας – Οινολογίας, Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων, Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων και Τεχνικός Γαλακτοκομίας –Τυροκόμος.

Οι εγκαταστάσεις της Μονής περιλαμβάνουν τυροκομείο, το οποίο θα είναι έτοιμο από την αρχή του Σεπτέμβρη, αλλά και αμπελώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέρος των οποίων θα παραχωρήσει η μητρόπολη, προκειμένου οι σπουδαστές να γίνονται τα εργαστηριακά μαθήματα και οι σπουδαστές να μαθαίνουν τη διαδικασία της καλλιέργειας στην πράξη.

Επίσης, η μητρόπολη διαθέτει ήδη έναν μεγάλο αριθμό αγροτικών ζώων, όπως αιγοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και αίθουσα διδασκαλίας η οποία θα παραχωρηθεί για θεωρητικά μαθήματα, όπως ανέφερε στον «Η.Α.» ο κ. Αλεξίου. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα στέγασης αλλά και δωρεάν σίτισης των σπουδαστών, στις εγκαταστάσεις της Μονής.

Ήδη το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξίου, μιας και η πρόταση ανακοινώθηκε ουσιαστικά στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι ειδικότητες στο ΔΙΕΚ Ζίτσας

Σχετικές με τον πρωτογενή τομέα, αίτημα και των τοπικών αρχών, είναι και οι προτεινόμενες ειδικότητες για τη λειτουργία του ΔΙΕΚ της Ζίτσας, με έδρα την Ελεούσα. Η πρόταση περιλαμβάνει τις ειδικότητες Τεχνικός Γαλακτοκομίας Τυροκόμος, Τεχνικός Μελισσοκομίας, Τεχνικός Αμπελουργίας, Τεχνικός Πτηνοτροφίας, Τεχνικός Αγροτουρισμού, Τεχνικός Συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων και Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας.

Σχετικά άρθρα

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Έγινε η αρχή, έχει κόστος η συνέχεια