ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιχειρησιακή ετοιμότητα με την βοήθεια της τεχνολογίας

Με νέες δυνατότητες εμπλουτίζεται η «Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών 2», με ακρωνύμιο OFIDIA 2, που αποτελεί εξέλιξη προηγούμενου έργου, χάρη στο οποίο εγκαταστάθηκαν κάμερες ζωντανής μετάδοσης εικόνας από ορεινές περιοχές του Ζαγορίου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πρόληψη και άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η πορεία υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου και της απορροφητικότητας των πιστώσεων του έργου βρέθηκαν στο επίκεντρο της τεχνικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020, μέσω του οποίου συνχρηματοδοτείται.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέργιος Αναστασιάδης, ο υπεύθυνος του έργου για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Κώστας Παπαγεωργίου, και η εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου, του Ευρω-μεσογειακού Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής (CMCC) του Λέτσε Maria Mirto.

Στην παρουσίαση της πορείας του έργου, από τον κ. Αναστασιάδη τονίστηκε η επιχειρησιακή και καινοτόμα αξία του πρόδρομου έργου OFIDIA, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί από το 2014, με επίδειξη σε ζωντανή μετάδοση εικόνας από τις εγκατεστημένες κάμερες στις θέσεις «Ασπράγγελοι», «Ρονίτσα» και «Τσούκα Ρόσσα», οι οποίες εγκαταστάθηκαν ξανά φέτος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία που παρέχει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου στην υποστήριξη της λειτουργίας του υφιστάμενου έργου, αλλά και στο σχεδιασμό των εργαλείων του υπό ανάπτυξη έργου.

Παρουσιάσθηκε επίσης, η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του έργου OFIDIA 2, με την επίδειξη των νέων δυνατοτήτων βελτιωμένης πρόβλεψης καιρού ακριβείας με τη χρήση μοντέλου WRF, διαδικτυακής πρόσβασης στο ιστορικό των προβλέψεων, μετρήσεων και συμβάντων, καθώς και ανάπτυξης διαδικτυακής πλατφόρμας εύχρηστης απεικόνισης των προβλέψεων καιρού και μετεωρολογικών μετρήσεων με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για επιχειρησιακή χρήση, που αναπτύσσει το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Άρη Μπαρτζώκα, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι όλοι οι διαγωνισμοί προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την επέκταση και αύξηση των δυνατοτήτων επόπτευσης του χώρου και των μέσων μεταφοράς και συντήρησης του δικτύου είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο εντός του χρονοδιαγράμματος εργασιών.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της Διαχειριστικής Αρχής για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου κυρίως από την Πολιτική Προστασίας της Απουλίας, και επισημάνσεις σε ζητήματα ευρύτερης διάχυσης της πληροφορίας και συμμετοχής περισσότερων τελικών χρηστών, δηλώθηκε ότι το OFIDIA2 αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο καινοτόμα έργα που παρακολουθούν.

Ως συνέπεια του θετικού αντίκτυπου της τεχνικής συνάντησης, με ενέργειες της Διαχειριστικής Αρχής διευκολύνθηκε η χρηματοδότηση του έργου με τη διάθεση της πίστωσης του έργου εντός του τετάρτου τριμήνου του 2019, ενώ εκφράστηκε ενθαρρυντικά για το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης πέραν του χρονικού ορίζοντα υλοποίησης που είναι ο Μάρτιος 2020.

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου OFIDIA 2, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί αύριο 23 Ιουλίου, στην αίθουσα σεμιναρίων του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ενδιάμεση συνάντηση (interim meeting) για την πορεία του έργου μέχρι σήμερα, τόσο στο πεδίο των προμηθειών, όσο και στο πεδίο της ανάπτυξης των εργαλείων απεικόνισης και διαχείρισης των δεδομένων. Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν τα μελλοντικά βήματα για την βελτίωση της επιχειρησιακής και χρηστικής αξίας του έργου καθώς και της ευρύτερης διάδοσης και προώθησης του.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν μέλη των ομάδων έργου και εκπρόσωποι όλων των εταίρων, από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το Ευρω-μεσογειακό Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής του Λέτσε, την Πολιτική Προστασία της Απουλίας, την Διαχειριστική Αρχή του Interreg, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών