Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Συμπληρώνεται η εικόνα για την αρχαία Αμβρακία

Εξαιρετικά στοιχεία, που βοηθούν στη συμπλήρωση της εικόνας του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας Αμβρακίας, έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα, που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας.

Αποκαλύφθηκε ένα τμήμα κτιρίου μεγάλων διαστάσεων με λιθόπλινθους, που θεωρείται ότι πιθανότατα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Πρυτανείου, το οποίο έχει αποκαλυφθεί από παλαιότερες ανασκαφές στον πλακόστρωτο δρόμο έξω από το βυζαντινό ναό.
Ανασκάπτοντας το οικοδόμημα, διαπιστώθηκε εσωτερικά η ύπαρξη μιας ζώνης πλακόστρωτου δαπέδου και εξωτερικά ενός λίθινου αγωγού με επικλινή τοιχώματα για την απομάκρυνση των υδάτων. Η κεραμική που περισυνελέγη, προέρχεται κυρίως από σκύφους, πινάκια και μαγειρικά σκεύη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Η επιμελημένη τοιχοποιία αλλά και η εύρεση μιας ενσφράγιστης κεράμου με τα ανάγλυφα γράμματα ΔΑΜΟ (ΔΗΜΟΣΙΟ) και το βαίτυλο, τον οξυτενή κίονα που συμβολίζει τον θεό Απόλλωνα, προστάτη της αρχαίας Αμβρακίας, πιστοποιούν τον δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν τμήματα λίθινου επιστυλίου, αλλά και ένα πώρινο ιωνικό κιονόκρανο με ίχνη ερυθρού χρώματος, που μαρτυρούν τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο του σπουδαίου οικοδομήματος.
Η ανασκαφική έρευνα που διεξάγει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με την επίβλεψη της αρχαιολόγου Μαρίας Νιάρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που υλοποιεί η Μητρόπολη Άρτας, την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ευχαριστεί για τη γόνιμη συνεργασία, όπως και τον ανάδοχο του έργου κ. Ζάγκο για τη διάθεση του εργατοτεχνικού προσωπικού.

Σχετικά άρθρα

Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές

Επιτύμβια στήλη στα νερά του Αράχθου

Ηπειρωτικός Αγών

Ένας νέος αρχαιολογικός χώρος αποδίδεται στην Άρτα