ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στα Μονοπάτια του τουρισμού

Η ανάδειξη των μονοπατιών της Ελλάδος ως ένα αναπτυξιακό μέσο στο τουριστικό πεδίο, μέσα από ενέργειες, που θα αποσκοπούν πρώτιστα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, είναι ο στόχος της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, την οποία θα φιλοξενήσει η περιφέρεια Ηπείρου, με τη συνεργασία των οργανωτικών ομάδων των Ursa Trail και Epirus Trail.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών θα γίνει στις 2 και 3 Νοεμβρίου και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, με δεδομένο πως το μονοπάτι Ursa Trail του Μετσόβου είναι το τρίτο κατά σειρά στην Ελλάδα, μετά του Μαινάλου και της Άνδρου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δύο πανελλήνιες συναντήσεις.
Αφορμή για τη διοργάνωση είναι το γεγονός ότι η ταχύτατη ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα η γενικευμένη χρήση των μονοπατιών στις στεριανές και νησιώτικες περιοχές της, με την ένταξή τους στο προσφερόμενο τουριστικό «προϊόν» της χώρας, ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας φορέων και προσώπων, που θεωρούν ότι η ήπια και η υπό το πρίσμα κανόνων αξιοποίησή τους, μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτό το εξελισσόμενο πεδίο.
Παράλληλα, το πλήθος των υπαιθρίων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κοντά ή παράλληλα με τα μονοπάτια (πχ πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο, ποδηλασία, rafting, kayak, canyoning, birdwatching, αναρρίχηση, campervan κ.α) αλλά και η σύνδεσή τους με άλλες μορφές τουρισμού (π.χ. θρησκευτικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός) και η κατ’ επέκταση συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων, εργαζομένων καθώς και ολόκληρων πόλεων ή χωριών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συντονισμού δράσεων και συνεχούς ενημέρωσης για τις εξελίξεις. Αυτό επετεύχθη στις προηγούμενες συναντήσεις της Βυτίνας και της Άνδρου.
Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φορείς και πρόσωπα, που έχουν αρμοδιότητα ή σχετίζονται με την ανάδειξη και αξιοποίηση των μονοπατιών της Ελλάδας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης συμμετοχής, λόγω του σχετικώς περιορισμένου αριθμού, ενώ για την πληρέστερη εκπροσώπηση προτείνεται ο αριθμός έως δύο ατόμων από κάθε φορέα.
Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, θα διοργανωθεί Φεστιβάλ Πεζοπορίας με διαδρομές για το κοινό στην Ήπειρο, σε συνεργασία με Ορειβατικούς Συλλόγους, από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. Για την εξυπηρέτηση του σχεδιασμού, προβλέπεται προαιρετική επέκταση της Πανελλήνιας Συνάντησης από 1 έως 4 Νοεμβρίου.
Με βάση τα παραπάνω, καλούνται οι εκπρόσωποι των μονοπατιών, φορέων ή άτομα που σχετίζονται με τη χρήση και αξιοποίησή τους και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εργασίες και τις παράλληλες δραστηριότητες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης στην Ήπειρο, να αποστείλουν συμπληρωμένη την αίτηση που υπάρχει στο www.epirustrail.gr (3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών) στο email epirusmonopatia@php.gov.gr, το αργότερο έως τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες στο www.epirustrail.gr και για διαδικαστικά θέματα στο τηλέφωνο 2651083338 (Δευτέρα-Παρασκευή 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα). Για τη διοργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Ηλία Γκαρτζονίκα στη Διεύθυνση Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου, στα τηλέφωνα 2651087243 και 6945991763, καθώς και στα email epirusmonopatia@php.gov.gr και i.gkartzonikas@php.gov.gr. Επίσης, με τον διοργανωτή του Ursa Trail Νίκο Καλοφύρη στο τηλέφωνο 6944472263 και στο email kalofiris.nikos@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

Ελέγχει τα μονοπάτια του ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Πρόταση 800.000 ευρώ για μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές

Τα μονοπάτια της Ελάτης αναβιώνουν