ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε πρώτο πλάνο τα εργασιακά

Σε κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα θα μιλήσει η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα γίνει και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου των Ιωαννίνων.

Με αφορμή την ομιλία της κ. Αχτσιόγλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων κάλεσαν τους πολίτες να συγκρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα.

Ο Αλέξανδρος Μπαλακέρας αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις. Όπως ανέφερε, από το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ταυτόχρονα καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα πλην τεσσάρων, ενώ θεσπίστηκε ο κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, απελευθερώθηκαν οι απολύσεις και έπαυσε να ισχύει η μονομερής προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

«Όλα έγιναν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό κ. Βρούτση, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται ως θύτης και θύμα. Αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση της ανεργίας στο 28% και στο 59% για νέους», σημείωσε και πρόσθεσε πως με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσελήφθησαν 167 επιθεωρητές εργασίας και ξεκίνησε η προσπάθεια για ευεργετικές διατάξεις για εργαζόμενους, που προσέκρουσε «στην εσωτερική και εξωτερική τρόικα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και στον θεσμό της αιτιολογημένης απόλυσης. «Θεωρώ ότι είναι μια βαθιά τομή στα εργασιακά της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε ακόμη τη δυνατότητα προσφυγής των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ φαντάζουν ως «απειλές» στα μάτια των εργαζομένων. «Μιλάει για 7ήμερη εργασία, απολύσεις, ελαστικοποίηση εργασίας και στον αντίποδα έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η διαφορά είναι χαώδης και πιστεύω ο κόσμος της εργασίας να έχει αντιληφθεί τον Αρμαγεδδώνα, που οραματίζονται οι της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε.

«Πρέπει να θυμηθούμε τι γινόταν πριν τέσσερα χρόνια, να θυμηθούμε την καταστροφή που έφεραν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά, τα μισθολόγια και τις συντάξεις, ζητήματα που σήμερα απασχολούν την πλειοψηφία του λαού και για τα οποία η κυβέρνηση έχει απαντήσει με μέτρα, νόμους και αποφασιστικούς ελέγχους», τόνισε από την πλευρά του ο Φίλιππας Φίλιος. «Τέσσερα χρόνια μετά, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, έρχονται ως σωτήρες. Οι θύτες έρχονται να ξαναπούν στα θύματα να τους ξαναψηφίσουν. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τι συνέβαινε», σημείωσε ο κ. Φίλιος, προσθέτοντας πως σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη. «Τα δημοκρατικά Γιάννενα θα νικήσουν, το απέδειξαν δύο φορές και θα το αποδείξουν και τρίτη φορά με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Εκ μέρους της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Παναγιώτα Ντούτση αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, καθώς και στη μείωση της αδήλωτης εργασίας. «Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας. Αρνούμαστε να δεχθούμε τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας, την υπέρβαση του 8ώρου, την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, που η ΝΔ υποστηρίζει», σημείωσε μεταξύ άλλων, και κάλεσε τους νέους αλλά και όλους τους πολίτες στην εκδήλωση.

Σχετικά άρθρα

Κατέγραψε προβλήματα και διέβλεψε προοπτικές

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας