ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με το βλέμμα στην επόμενη προγραμματική περίοδο

Η περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-20, με ένταση των συμβασιοποιήσεων έως το τέλος του έτους, καθώς και την επόμενη χρονιά, αποτελεί εθνικό στόχο, αλλά και στόχο της Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου, που ήδη προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην έκδοση προσκλήσεων και εντάξεων για συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις.

Η 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» έγινε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων της Γ.Γ. ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να αναφέρεται στην πορεία του προγράμματος αλλά και στα μεγάλα έργα και δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, η υγεία και πρόνοια.

«Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 87,6% του προγράμματος και οι αποφάσεις ένταξης ανέρχονται στο 75,4%. Είμαστε απόλυτα εντός των στόχων. Σε πρακτικό επίπεδο, ένας σημαντικός αριθμός έργων και δράσεων είτε συνεχίζεται, είτε ολοκληρώνονται», σημείωσε.

Για την επόμενη περίοδο, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως η ανάπτυξη της Ηπείρου πρέπει να στηριχθεί στα πλεονεκτήματα του τόπου, το φυσικό περιβάλλον και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ενώ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα έργα υποδομών, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα.

Από την περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζεται μια σειρά νέων δράσεων, όπως είναι η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα στοχεύει στην ανάπτυξη των περιοχών, στις οποίες λειτουργούν αυτά (Πρέβεζα, Άρτα, Αμάραντο, Καβάσιλα), στην προώθηση τοπικών προϊόντων και στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, έχει γίνει προεργασία για πίνακες με έργα, κυρίως υποδομών και αντιπλημμυρικών, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν για μελέτες ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείς ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Λογοθέτης αναφέρθηκε στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων του προγράμματος 2014-2020, καθώς οι προσκλήσεις έχουν ήδη καλύψει τους διαθέσιμους πόρους για τη χώρα και οι εντάξεις κινούνται σε καλό βαθμό. «Στόχος είναι ο ρυθμός απορρόφησης να είναι στο 40% στο τέλος του 2019 και το 2020 να φτάσουμε στο 60%», ανέφερε, σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν ενδεχόμενες τροποποιήσεις για ένα ασφαλές «κλείσιμο» του προγράμματος, όπως έγινε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, προκειμένου η χώρα να μην κληθεί να επιστρέψει κονδύλια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λογοθέτης στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με την χώρα να βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αύξηση των πόρων και αλλαγές σε επιμέρους κανονισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του νέου προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρίστος Γκόγκος τόνισε ότι το ΕΣΠΑ είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου, σημειώνοντας πως σε αυτή τη φάση, αφενός πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα του 2014-2020, αλλά ταυτόχρονα να γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου.

Ο κ. Γκόγκος σημείωσε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι οι συμβασιοποιήσεις, ενώ τόνισε πως το ΠΕΠ Ηπείρου προχωρά καλά, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση και ποσοστό εντάξεων στον πρώτο άξονα, συγχαίροντας τη Διαχειριστική.

Παράλληλα, πρότεινε την λειτουργία μιας δομής, ενός Γραφείου Καινοτομίας, που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τα θέματα προώθησης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ένα πεδίο με πολύ μεγάλο εύρος και μέλλον, και όχι μόνο στο πλαίσιο του ΠΕΠ.

Θετική ήταν και η εικόνα που μετέφερε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Υποθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, σημειώνοντας την ικανοποίησή του για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ και δομών κοινωνικής στήριξης όπως τα Κέντρα Κοινότητας, που συγχρηματοδοτούνται μέσω του ΕΚΤ.

Η πορεία του ΠΕΠ με αριθμούς

Η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου Εύη Παπανικολάου αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Το ΠΕΠ Ηπείρου χρηματοδοτείται με 337.076.281 ευρώ δημόσια δαπάνη, περιλαμβάνει δέκα θεματικούς στόχους, επτά μονοταμειακούς άξονες προτεραιότητας και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και δυο διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)& το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Οι άξονες προτεραιότητας που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ, έχουν συνολική χρηματοδότηση 284.497.887 ευρώ σε δημόσια δαπάνη, ενώ αντίστοιχα αυτοί του ΕΚΤ 52.578.394 ευρώ.

Έχουν συνταχθεί και δημοσιοποιηθεί 75 προσκλήσεις υποβολής αιτημάτων (50 για το ΕΤΠΑ και 25 για το ΕΚΤ), που αντιστοιχούν στο 87,6% του προϋπολογισμού του Ε.Π. Επίσης, έχουν εκδοθεί 324 αποφάσεις ένταξης δημόσιας δαπάνης 254.003.025 ευρώ (269 για το ΕΤΠΑ 222.628.962 ευρώ & 55 για το ΕΚΤ 31.374.063 ευρώ), που αντιστοιχούν στο 75,4%.

Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 143.536.837€ και αντιστοιχούν στο 42,6% του ΕΠ (119.666.879 ευρώ για το ΕΤΠΑ και 23.869.958 ευρώ για το ΕΚΤ). Οι δαπάνες αντίστοιχα ανέρχονται σε 73.102.409 ευρώ και αντιστοιχούν στο 21,7% του ΕΠ (53.556.937 ευρώ για το ΕΤΠΑ και 19.545.472 ευρώ για το ΕΚΤ).

Αναφορικά με τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Εδαφικών επενδύσεων (ΟΕΕ), που επηρεάζουν την υλοποίηση δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» και το «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών». Επίσης έχουν εγκριθεί τρείς Στρατηγικές ΤΑΠΤΟΚ.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αποστόλης Τζελέτας