ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Την ενοχή οκτώ εκ των εννέα κατηγορουμένων πρότεινε ο Εισαγγελέας

Την ενοχή οκτώ κατηγορουμένων, ανά περίπτωση με βάση τις υποπράξεις του κατηγορητηρίου που τους βαραίνει, και την αθώωση ενός, προτείνει ο Εισαγγελέας στην πολύκροτη υπόθεση του άτυχου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, σήμερα η δίκη συνεχίστηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι το δικαστήριο θα πρέπει να εκτιμήσει πως πρόκειται για 23 αυτοτελή περιστατικά, αλλά αναφέρθηκε και στα προβλήματα της δίκης, με το βασικότερο ότι ο παθών δε βρίσκεται στη ζωή.
Επίσης, σημείωσε ότι κάποιοι μάρτυρες, είτε έπαθαν ξαφνική αμνησία κατά τις μαρτυρίες τους, είτε κατέθεσαν αοριστίες. Μάλιστα, αναφέρθηκε συνοπτικά σε όσα περιέγραψαν και οι 24 μάρτυρες, που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης διαδικασίας, ενώ, ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει κάποιες από τις μαρτυρίες αναξιόπιστες, καθώς υπήρξαν αντιφάσεις σε σχέση με τις αρχικές καταθέσεις ή επειδή δεν επιβεβαιώνονται από τις υπόλοιπες. Για τις περιπτώσεις αυτές, τέσσερις τον αριθμό, ζήτησε να κριθούν ως αναξιόπιστοι οι μάρτυρες και να ληφθούν υπόψη οι αρχικές τους καταθέσεις, που έγιναν πιο κοντά στον χρόνο των γεγονότων.
Ο Εισαγγελέας ανέφερε, ακόμη, την αμετάκλητη απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, με την οποία καταδικάστηκε ο Διευθυντής της Σχολής, ενώ σημείωσε στην αγόρευσή του πως προφανώς ο Βαγγέλης φοβόταν να καταγγείλει τη βιαιότητα σε βάρος τους, διαβλέποντας ότι θα ενταθεί, αν έλεγε κάτι.
Επίσης, σημείωσε ότι η αλλαγή δωματίου υπήρξε μια ενέργεια, που αντί να τιμωρήσει τα μέλη της «ομάδας των Κρητικών, τιμώρησε το ίδιο το θύμα, όπως ανέφερε και η πρώτη απόφαση, ενώ αντί η ομάδα να διακόψει αυτές τις συμπεριφορές, τις συνέχισε. Μάλιστα, είπε πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά απαύδουσα για σπουδαστές, επισημαίνοντας πως ήταν γενικότερη παραβατική, εντός και εκτός Σχολής, λόγω των φθορών που φέρονται να προξενούσαν.
Ο Εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί από το δικαστήριο ο ισχυρισμός ότι επρόκειτο για «πλάκα» μεταξύ των μελών μιας παρέας, όπως ανέφεραν μάρτυρες και υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. «Για ποια πλάκα μιλάμε όταν είναι μονίμως και αποκλειστικά μονόδρομη από τους κατηγορούμενους εις βάρος του παθόντα;», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ρώτησε πολλούς μάρτυρες αν υπήρξε κάποιο περιστατικό, όπου η πλάκα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Βαγγέλη. Τέλος σημείωσε την απουσία των κατηγορουμένων από τις δέκα συνεδριάσεις του δικαστηρίου, επισημαίνοντας βέβαια πως έχουν το δικαίωμα να μην παρίστανται.
Όσον αφορά στην πρότασή του, για τους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους υπήρξε πρόταση ενοχής, σε υποπράξεις του κατηγορητηρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για τις πράξεις εκείνες, στις οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανά περίπτωση, συμμετείχαν οι κατηγορούμενοι, και οι οποίες θα μπορούσαν να προξενήσουν σοβαρή σωματική βλάβη ή να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του παθόντος, λόγω της έντασης της πράξης, του μέσου που χρησιμοποιήθηκε ή του σημείου του σώματος το οποίο έπληξε.
Επίσης, για άλλες υποπράξεις, ο Εισαγγελέας ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας στον ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό ως «απλή σωματική βλάβη» και την παύση της δίωξης, λόγω έλλειψης εγκλήσεως, ενώ τέλος, σε άλλες υποπράξεις ζήτησε την αθώωση των –κατά περίπτωση- κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών. Μόνο ένας κατηγορούμενος, ο οποίος αντιμετώπιζε μία υποπράξη, προτάθηκε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών συμμετοχής του στο περιστατικό για το οποίο κατηγορείται.
Αυτή την ώρα αγορεύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο.

Σχετικά άρθρα

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Ένοχοι ως πρωτοδίκως οι οκτώ κατηγορούμενοι

Αποστόλης Τζελέτας

Δίκη Γιακουμάκη- Την ενοχή των οκτώ κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας