Αφίσες εκδηλώσεων/δράσεων κολλημένες πάνω στις όμορφες στάσεις των λεωφορείων της πόλης: Ετήσια παράσταση χορού της Σχολής Χορού του Πνευματικού Κέντρου (την Τρίτη 25/6, στις 9:00 στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας») και Ποδηλατοδρομία από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών (Τετάρτη 26/6, στις 18:00 στην πλατεία Μαβίλη).
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολιτισμός με «απολίτιστα» μέσα; Φάουλ!

Είναι προσβλητικό για τους θεσμούς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα πρόσωπα που συμμετέχουν ως οργανωτές αλλά και απαξιωτικό για τις ίδιες τις εκδηλώσεις, οι αφίσες τους να κολλιούνται στις στάσεις των λεωφορείων της πόλης.

Το Πνευματικό Κέντρο και η Ερασιτεχνική Σχολή Χορού του (ο ίδιος ο Δήμος δηλαδή) και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος ως οργανωτές αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ως υποστηρικτές/χορηγοί.

Θεσμοί και κοινωνικοί εταίροι στους οποίους η κοινωνία προσβλέπει να λειτουργούν ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και φορείς αντιλήψεων που προστατεύουν το δημόσιο χώρο, τη δημόσια περιουσία και το κοινό καλό.

Και όμως, οι διαχειριστές εκδηλώσεων/δράσεων τόσο σημαντικών, φαίνεται να αδυνατούν να αντιληφθούν ότι είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους θεσμούς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα πρόσωπα που συμμετέχουν ως οργανωτές αλλά και απαξιωτικό για τις ίδιες τις εκδηλώσεις, οι αφίσες τους να κολλιούνται στις στάσεις των λεωφορείων της πόλης, ενισχύοντας Δεν μπορεί να παραχθεί πολιτισμός με μη πολιτισμένα μέσα.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για εξαιρέσεις αλλά για τον κανόνα. Και πρόκειται μόνο για μια από τις εκφάνσεις του προβλήματος που λέγεται «αδιαφορώ για το δημόσιο χώρο». Είναι ανάγκη να γίνει σοβαρή συζήτηση στην πόλη μας για το πώς θα προστατεύσουμε το δημόσιο χώρο και τη δημόσια περιουσία. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, ώστε στο τέλος να καταλήξουμε σε ένα «δημοτικό συμβόλαιο» το οποίο θα τηρήσουμε όλοι.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες