ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πλωτές εξέδρες στην Παμβώτιδα

Πλωτές εξέδρες για την παρατήρηση του οικοσυστήματος, την εξυπηρέτηση των ναυταθλητικών αθλημάτων και την εν γένει σύνδεση των πολιτών και επισκεπτών με το υδάτινο στοιχείο της Παμβώτιδας, επιτρέπει πλέον ο νόμος περί αιγιαλού και ζώνης παραλίας.

Μετά και την παρέμβαση της περιφέρειας Ηπείρου, ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν λίγες ημέρες η τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να καταστεί εφικτή η τοποθέτηση πλωτών εξεδρών στα νερά της λίμνης, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

«Μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο περίπου, με υπομνήματα στους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να ενσωματώσουν την τροποποίηση που θα επιτρέπει πλωτές εξέδρες, μικρής έκτασης, στο υδάτινο στοιχείο της λίμνης, στον νόμο περί αιγιαλού και παραλία. Μέχρι πριν ένα μήνα περίπου απαγορευόταν κάθε είδους τέτοια παρέμβαση. Είμαστε υπερήφανοι και για αυτή την έκβαση της δικής μας προσπάθειας, γιατί έτσι η λίμνη Παμβώτιδα θα αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα», σημείωσε σε δηλώσεις της η κ. Καλογιάννη, επισημαίνοντας πως απαγορεύεται η τοποθέτηση και η χρήση πλωτών εξεδρών για λόγους αναψυχής (δηλαδή από καταστήματα εστίασης, καφετέριες, μπαρ κ.ά.).

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται και οι αθλητικές δραστηριότητες στη λίμνη, καθώς ο Ναυτικός Όμιλος, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος αλλά και ο Όμιλος Θαλάσσιου Σκι χρειάζονται τέτοιες εξέδρες (γλίστρες), ενώ ήδη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής μελέτης για έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προβλέπονται εξέδρες που θα χρησιμοποιηθούν ως παρατηρητήρια της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

 

Βραβεύεται για τη μονάδα ΑΣΑ

Για την Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΑΣΑ) πρόκειται να βραβευθεί η περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, που πραγματοποιείται στις 19 Ιουνίου.

Το έργο ΣΔΙΤ της μονάδας ΑΣΑ αναδείχθηκε ως έργο της χρονιάς, μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια μονάδα σε ολόκληρη τη χώρα, που πλέον είναι σε λειτουργία.

Το βραβείο θα κληθούν να παραλάβουν οι συντελεστές του έργου, δηλαδή η κατασκευάστρια/διαχειρίστρια του έργου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο φορέας υλοποίησης που είναι η περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομίας/Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για την οργάνωση, χρηματοδότηση και προώθηση του έργου. Τα βραβεία θα απονείμει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης.

«Με όλη την επίπονη δουλειά που καταβλήθηκε για αυτό το έργο, η περιφέρεια Ηπείρου έχει καταστεί πρωτοπόρα και πρότυπο και για άλλες περιφέρειες και αντίστοιχα έργα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλογιάννη, ανακοινώνοντας τη βράβευση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα