ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόγραμμα για την ενίσχυση της λειτουργικότητας ατόμων με αναπηρία

Με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και την καταγραφή των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες που ζουν στον δήμο Ιωαννιτών σε πρώτη φάση, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, επανεκκινεί μέσα από μια νέα φιλοσοφία, μια παλαιότερη δομή.

Πρόκειται ουσιαστικά για νέο εξωτερικό πρόγραμμα του τμήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Φυσικής Αποκατάστασης του παραρτήματος ΑμεΑ «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες και συγκεκριμένα άτομα με σωματικές αναπηρίες, οργανικές ανεπάρκειες, κώφωση-βαρηκοΐα και νοητική υστέρηση, από 22 έως 55 ετών, τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα εβδομαδιαίο, διετές, πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με καθημερινές διαδικασίες διαβίωσης και άλλες δράσεις, οι οποίες θα καθορίζονται από την επιστημονική ομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το πρόγραμμα αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης της διοίκησης του Κέντρου με τια υπηρεσίες του, προκειμένου να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο προς τους ωφελούμενους, όσο και προς την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου.

Οι στόχοι του προγράμματος συνίστανται, ακόμη, στη διατήρηση της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρίες, στην ενίσχυση της λειτουργικότητας μέσω νέων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, στη συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες σε δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης και άρσης ενδεχόμενων φαινομένων κοινωνικών αποκλεισμών, αλλά και στον σημαντικό ρόλο των δημόσιων δομών φροντίδας ατόμων με αναπηρίες κάτω από ένα νέο πρίσμα ολιστικής προσέγγισης της αντιμετώπισης των αναγκών.

Στο πρόγραμμα αυτό, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής συμμετεχόντων, θα γίνεται, ενδεικτικά, εκμάθηση απλών καθημερινών πρακτικών, παρασκευή απλών γευμάτων, φροντίδα προσωπικού ιματισμού, προσωπική υγιεινή, χρήση Snoezelen, εργοθεραπεία, δημιουργία θεατρικής ομάδας και άλλα πολλά. Σύμφωνα με την κ. Μιτοπούλου, οι χώροι που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος είναι έτοιμοι και κατάλληλα διαμορφωμένοι, ενώ θα γίνεται μεταφορά των συμμετεχόντων από την πόλη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου με όχημα της δομής, από προκαθορισμένα σημεία.

Οι ενδιαφερόμενοι, που θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 27 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, είτε στο Κέντρο, είτε ηλεκτρονικά (grammateia@tcpngi.gr). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΚΠΠΗ.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Παραίτηση της Κατερίνας Μιτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ