ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένταση, διακοπές και λιποθυμίες στη δίκη Γιακουμάκη

Αύριο το πρωί πρόκειται να συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που ξεκίνησε και πάλι σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, και διεκόπη το μεσημέρι.

Η σημερινή διαδικασία, που έγινε παρουσία της οικογένειας και απόντων των εννέα κατηγορουμένων, περιελάμβανε πολλές διακοπές, αλλά και τη μαρτυρία της πρώην μαθήτριας της Γαλακτοκομικής Σχολής, η οποία, αν και σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, προσήλθε στο δικαστήριο. Μάλιστα, λόγω της πίεσης, προς το τέλος της κατάθεσής της η κοπέλα δεν αισθάνθηκε καλά, λιποθύμησε και λίγο αργότερα την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η κατάθεσή της, ωστόσο, υπήρξε ουσιαστική για τη διαδικασία, καθώς, όπως κατέθεσε, ήταν παρούσα σε περιστατικό, όπου κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έφτυναν και χτύπησαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ένα κλειστό και ήρεμο παιδί. Επιπλέον, ανέφερε και ένα συμβάν, άσχετο με την υπόθεση, κατά το οποίο ένας εκ των κατηγορουμένων έβρισε και απείλησε την ίδια με μαχαίρι. Όπως κατέθεσε, ανέφερε το περιστατικό στους υπεύθυνους της Σχολής και η αντίδραση ήταν, την επόμενη ημέρα, να ζητηθεί από τους μαθητές να μην έχουν μαχαίρια στη Σχολή.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε όλα όσα ακούγονται σχετικά με την ύπαρξη συμπεριφορών bulling απέναντι στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, σε αντίθεση με άλλους μάρτυρες που έχουν καταθέσει, υποστηρίζοντας πως δεν είδαν ή δεν άκουσαν τίποτα.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι η κατάθεση της κοπέλας έχει ολοκληρωθεί. Το ίδιο σημείωσε και ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας, επισημαίνοντας ότι η κατάστασή της επιβάλλει, αν χρειαστεί, να αναγνωστεί η αρχική της κατάθεση, προκειμένου να μην περάσει ξανά την ίδια διαδικασία.

Και ο Εισαγγελέας, απαντώντας στο αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης για διακοπή προκειμένου άλλος συνήγορος να μεταβεί από την Κρήτη για να αντικρούσει την κατάθεση της κοπέλας, ως προς την αναφορά της σε συγκεκριμένο κατηγορούμενο, παρέπεμψε στη γραπτή κατάθεσή της, η οποία, όπως είπε, είναι γνωστή στους διάδικους από την αρχή.

«Απ’ ότι τουλάχιστον αντιλήφθηκαν όσοι ήταν στην αίθουσα, συναισθηματικά και μόνο που θυμήθηκε κάποια πράγματα, ένιωσε έτσι. Οδηγήθηκε δικαιολογημένα στο νοσοκομείο. Εμείς θεωρούμε ότι αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εμφανιστεί ξανά, γιατί αποδεδειγμένα διατρέχει κίνδυνο η κύησή της. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπερτερεί η ζωή ενός ανθρώπου, που έρχεται στη ζωή σε λίγο. Δεν υπάρχει κενό στη νομοθεσία. Ο νόμος προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αναγιγνώσκεται η κατάθεση του μάρτυρα. Θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία, ότι ήταν να αποδειχθεί αποδείχθηκε. Δε θα προδικάσουμε εμείς, θα αποφασίσει το δικαστήριο. Η οικογένεια βλέπετε είναι εδώ κάθε φορά που την καλεί το δικαστήριο, αν και δεν έχει ενεργό ρόλο», σημείωσε ο κ. Μπούκας, ενώ ερωτηθείς ως προς την ουσία της κατάθεσης της κοπέλας, σημείωσε: «Η οικογένεια θεωρεί ότι όσα έπρεπε να αποδειχθούν, αποδείχθηκαν. Έμεινε ικανοποιημένη και από το προανακριτικό υλικό που υπήρχε. Αν κάποιοι ή πραγματικά δε θυμούνται ή θέλουν να μη θυμούνται, είναι άλλο θέμα. Εκείνοι που πράγματι δε θυμούνται, είναι ιερή και σεβαστή η θέση τους, εκείνοι που δε θέλουν να θυμούνται, είναι κρίμα για εκείνους».

Σχετικά άρθρα

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Ένοχοι ως πρωτοδίκως οι οκτώ κατηγορούμενοι

Αποστόλης Τζελέτας

Δίκη Γιακουμάκη- Την ενοχή των οκτώ κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας