ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στύλους από το εξωτερικό παίρνει η ΔΕΗ, σε απόγνωση οι δασεργάτες

Αυτό κατήγγειλαν το προεδρείο και μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον οποίο μετέφεραν την αλλαγή στάσης της επιχείρησης, που, όπως επισημαίνουν, δε σχετίζεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στύλους από τη Φινλανδία αγοράζει η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε απόγνωση τους δασεργάτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με πλήρη κατάρρευση, καθώς η προμήθεια στύλων για τις ανάγκες της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) αποτελεί εδώ και 40 χρόνια ένα από τα βασικά αντικείμενα της εργασίας τους. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι δασεργάτες στον κ. Καχριμάνη, η στροφή σε αγορές του εξωτερικού διαπιστώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες και συμπίπτει με τη σύναψη συνεργασίας με ιδιωτική εταιρία επιθεώρησης καταλληλόλητας των στύλων.

Σύμφωνα με τον κλάδο, η εταιρία δε λαμβάνει υπόψη τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική, που εξασφάλιζε ποιοτική αλλά και επαρκή ποσότητα στύλων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι συμβατοί με τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

«Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως συνήθως παρατείνεται μέχρι και δέκα χρόνια το όριο ζωής τους, σε αντίθεση με τους στύλους από τη Φινλανδία που προέρχονται από φυτώρια, έχουν δε και μεγαλύτερο κόστος», αναφέρεται στην παρέμβαση του περιφερειάρχη, με επιστολή, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Είναι χαρακτηριστικό, πως οι λόγοι απόρριψης της ελληνικής ξυλείας στηρίζονται σε παραμέτρους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την προμήθειά της και ουδέποτε η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) είχε εκφράσει την εναντίωσή της ή είχε εκδώσει απόφαση αλλαγής της διαδικασίας ποιοτικής παραλαβής», αναφέρεται στην επιστολή, με την οποία ο κ. Καχριμάνης ζητά την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) να συνεχίσει την παραλαβή στύλων από ελληνικά παραγωγικά δάση, με την ίδια έως τώρα διαδικασία.

Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης σημειώνει πως η συγκεκριμένη επιλογή της ΔΕΗ(ΔΕΔΔΗΕ), γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η δημόσια επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε στύλους για επέκταση ή αντικατάσταση των δικτύων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιφέρεια Ηπείρου εκκρεμούν, ακόμη και επί δωδεκάμηνο, σχετικές αιτήσεις για αγροτικό εξηλεκτρισμό κ.ά., έχοντας προκαταβάλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, την ώρα που παραμένουν σε κορμοπλατείες περί τους 25 με 30.000 στύλοι ελληνικής παραγωγής.

«Ευελπιστούμε πως θα βρεθεί η κατάλληλη λύση, προκειμένου να αποτραπεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθουν οι εναπομείναντες κάτοικοι- δασεργάτες των ορεινών περιοχών Ηπείρου, Μακεδονίας και Θεσσαλίας», καταλήγει ο κ. Καχριμάνης.

 

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση