ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

4,37 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση

Με το ποσό των 4,37 εκ. ευρώ περίπου πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετά την έγκριση της μελέτης, που είχε καταθέσει η διοίκηση, από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρόταση, που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου, αναμένεται να συμβάλει στη σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και την επίτευξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα αξιοποιηθεί η παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε., με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ενώ η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου θα αναβαθμιστεί στη Β’ ενεργειακή κατηγορία.

Το ΠΓΝΙ εντάσσεται στα πρώτα 14 νοσοκομεία της χώρας που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων – παραγωγή ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Την ένταξη υπέγραψε χθες η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα, ενώ, σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της δράσης είναι δυναμική και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η ένταξη επιπλέον νοσοκομείων.

Η χρηματοδότηση καλύπτει ποσοστό 100% και αφορά την υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας, την εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον κατά δύο ενεργειακές κατηγορίες κατά ΚΕΝΑΚ, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό έως 40% με επακόλουθη σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους, τη μείωση των εκπομπών του CO2, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΓΝΙ

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε υποβάλει τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση του νοσοκομείου, προβλέπεται να γίνει προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για αναβάθμιση του αυτοματισμού ελέγχου και λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (BMS), αντικατάσταση αντλιών θέρμανσης- ψύξης- ζεστού νερού χρήσης, με αντίστοιχες inverter, αντικατάσταση φωτιστικών- λαμπτήρων με αντίστοιχα τεχνολογίας led, αντικατάσταση θυρών εισόδου και θυρών εξόδου κινδύνου με αντίστοιχες ενεργειακού τύπου, βελτίωση θερμομόνωσης σε δώματα του κτιρίου του νοσοκομείου, εγκατάσταση κλιματισμού στους δύο πάνω ορόφους κάθε πτέρυγας Κλινικών (Ward I – Ward II – Ward III), εγκατάσταση φωτοβολταïκού συστήματος 500 KW, προμήθεια και εγκατάσταση επτά χειρουργικών προβολέων με δορυφόρο και λαμπτήρες τεχνολογίας led, προμήθεια και εγκατάσταση ενός τροχήλατου ακτινοσκοπικού μηχανήματος C-arm και μιας κλίνης ηλεκτρικής για εξετάσεις ERCP, προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων παρακλίνιων monitor και ενός κεντρικού σταθμού τεχνολογίας TFT για σύνδεση με υπάρχον δίκτυο monitor της ΜΕΠΚ και προμήθεια και εγκατάσταση ενός ακτινολογικού μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας (DEXA).

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση