ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γρίφοι και… σταυρόλεξα για τα ψηφοδέλτια

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς γνωρίζουν πως ο χρόνος για να οργανώσουν και να τρέξουν την προεκλογική τους εκστρατεία, είναι ελάχιστος.

Την ίδια σπουδή, όμως, δε φαίνεται να έχουν και τα όργανα και οι αρχηγοί των κομμάτων, που προσπαθούν να μετρήσουν τη δυναμική της κάθε υποψηφιότητας, αλλά και να κρατήσουν ισορροπίες, κάτι που δεν είναι τις περισσότερες φορές εύκολο.
Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν ήδη πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων πρέπει να κοπεί ένας λόγω ποσόστωσης και να συμπληρωθούν οι εναπομείνασες για γυναίκες θέσεις, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κλείσει οι τέσσερις θέσεις με τους νυν βουλευτές και απομένει η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου.

Στην αναμονή οι υποψήφιοι του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σιγή ασυρμάτου επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις αλλαγές, που θα πρέπει να γίνουν στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, καθώς πρέπει να τεθεί εκτός ένας από τους πέντε άνδρες, που ήδη ανακοινώθηκαν, και να βρεθούν δύο ακόμη γυναίκες.
Με δεδομένο πως τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛ. ανά τη χώρα συγκροτήθηκαν στη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών, η απόφαση του ποιος θα κοπεί είναι δύσκολη και γι’ αυτό τραβά επί μακρόν. Κι αυτό γιατί ενδέχεται να ανοίξει πληγές στις σχέσεις της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά με τους ισχυρούς πόλους εντός του ΚΙΝ.ΑΛ.
Όπως έχει γράψει ο Η.Α. και σε παλαιότερο ρεπορτάζ, ο Μιχάλης Κασσής, πέρα από πρώην βουλευτής, είναι ο άνθρωπος της Φώφης Γεννηματά στα Γιάννενα. Ο Κώστας Γάτσιος, ως υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., θεωρείται πως έχει «κλειδώσει» τη θέση. Ο Σωτήρης Ζαρπαλάς είναι ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη, του δεύτερου ισχυρού πόλου στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Νίκος Γκόλας είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων που χρεώνεται στον Γιώργο Καμίνη (μαζί με τον Στέφανο Παραστατίδη στο Κιλκίς). Και ο Θανάσης Μανταλόβας ανήκει επίσης στο «προεδρικό μπλοκ» και θεωρείται επίσης μια ισχυρή υποψηφιότητα, που θα λείψει από το ψηφοδέλτιο.
Το θέμα των ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να ξεκαθαρίσει από μέρα σε μέρα, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές, προκειμένου να αρχίσουν και επίσημα τον προεκλογικό τους αγώνα. Ο μόνος, πάντως, που δείχνει να είναι απόλυτα σίγουρος εδώ και καιρό είναι ο Κ. Γάτσιος, ο οποίος ήδη πραγματοποιεί εξορμήσεις σε χωριά του νομού, έχει καθημερινές συναντήσεις στο γραφείο του και αυτές τις μέρες ασχολείται με το κομμάτι των ετεροδημοτών, προκειμένου στη συνέχεια να αφιερώσει όλον τον χρόνο του στα Γιάννενα.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Μαργαρίτας Ζήκου (από τον χώρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών) και ακούγονται τα ονόματα της Μαργαρίτας Κιτσανού, που ήταν πρώτη στις περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Δ. Δημητρίου, της Έλενας Αγαπητού και της Βάσως Μέγα.

Τρεις θέσεις προς κάλυψη στον ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις υποψήφιοι αναζητούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο στον νομό Ιωαννίνων, καθώς εκ νέου θα τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς και οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης.
Ο κ. Καραγιάννης, μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισε τελικά να θέσει υποψηφιότητα, παρά το ότι φαινόταν να έχει αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ενοχλημένος από πολιτικές και συμπεριφορές. Ωστόσο, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι φυγομαχεί σε μια δύσκολη στιγμή για το κόμμα, θα δώσει κανονικά το παρών στη μάχη.
Με αυτά τα δεδομένα μένουν να καλυφθούν δύο θέσεις γυναικών και ενός άνδρα στο ψηφοδέλτιο. Είναι ιδιαίτερα πιθανόν η μία υποψηφιότητα να προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού, που αποτελεί προνομιακό πεδίο στην περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα όνομα που ακούγεται, είναι αυτό του Σπύρου Ντάνη, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ και ήταν υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με την παράταξη του Γ. Ζάψα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.
Το ενδιαφέρον του δεν κρύβει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος, ενώ ισχυρή είναι η πιθανότητα να είναι στο ψηφοδέλτιο κάποιος από τους ανένταχτους, που έχουν συμπαραταχθεί στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως για παράδειγμα ο Χρυσόστομος Βούζας. Όσον αφορά τις γυναικείες υποψηφιότητες, ακούγεται το όνομα της Χριστίνας Λέκκα, που ήταν δεύτερη με την παράταξη του Γ. Ζάψα στις περιφερειακές εκλογές.
Πάντως, την ένταξη στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, που δεν είναι μέλη του κόμματος, δεν την βλέπουν όλοι με καλό μάτι, καθώς ενδέχεται να αλλάξει διαμορφωμένες ισορροπίες και να ανατρέψει τα δεδομένα.

«Μύλος» στη Νέα Δημοκρατία

Έναν ακόμη κόμπο στο ήδη μπερδεμένο κουβάρι της συγκρότησης του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε να προσθέσει η έντονη φημολογία για υποψηφιότητα του Γιώργου Αμυρά, αλλά και της Κατερίνας Μάρκου.
Αμφότεροι ήταν υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και σημείωσαν καλές επιδόσεις, γεγονός που φαίνεται να αύξησε τις μετοχές τους στο πολιτικό χρηματιστήριο και να οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκέψη να τους αξιοποιήσει στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, ο Γ. Αμυράς έλαβε 4.400 ψήφους στον νομό.
Το όνομα του Γιώργου Αμυρά έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, καθώς ο ίδιος, πέραν της καταγωγής του, έχει επιδείξει ενδιαφέρον για ζητήματα της περιοχής, καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή (μόλυνση Καλαμά, αποψίλωση φαρμακευτικών φυτών κ.ά.). Όσον αφορά την Κατερίνα Μάρκου, πέραν της ανάγκης για μια ισχυρή υποψηφιότητα θηλυκού γένους, ρόλο φαίνεται να παίζει και το ότι μπορεί να «κλέψει» ψήφους από το ΚΙΝ.ΑΛ. ως σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι εδώ και μήνες καταγράφεται υπερπροσφορά υποψηφίων για ένταξή τους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον νομό Ιωαννίνων, έχει αρχίσει να υπάρχει μια υφέρπουσα γκρίνια από όσους ανέμεναν υπομονετικά τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, ανοιχτά δεν εκφράζονται παράπονα, καθώς όλοι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι αυτοί θα είναι οι εκλεκτοί.
Χαρακτηριστική του κλίματος που αντιμετωπίζονται οι… ξενόφερτες υποψηφιότητες, είναι μια ανάρτηση στο facebook του περιφερειακού συμβούλου Οδυσσέα Πότση. «Είναι επιτακτικό καθήκον της εντόπιας Νέας Δημοκρατίας, έστω και για την τιμή της, να αντιταχθεί σε αλεξιπτωτικές υποψηφιότητες! Έχουμε, δόξα τον θεό, ικανά, νέα, αυτοδημιούργητα, έμπειρα, αλλά και εντόπιας κοπής στελέχη! Φτάνουν πια οι παλιές πρακτικές της ΝΔ, όταν στελέχωνε ψηφοδέλτια και διοικήσεις οργανισμών με τελειωμένους εξ Αθηνών!», αναφέρει, με την άποψή του να βρίσκει πολλά μέλη και φίλους της ΝΔ σύμφωνους.
Ο μόνος σίγουρος στο ψηφοδέλτιο είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Τασούλας, ενώ σχεδόν σίγουρη προβάλλεται και η υποψηφιότητα του Σταύρου Καλογιάννη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί με σχεδόν μοιρασμένες πιθανότητες. Ο λόγος για τους δημοτικούς συμβούλους Παντελή Κολόκα και Σπύρο Κωνσταντόπουλο, οι οποίοι μάλιστα επέλεξαν να απέχουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Καραμπίνα, τους γιατρούς Στέφανο Φούσα και Κώστα Χαραλαμπόπουλο, καθώς και δύο στελέχη της νεότερης γενιάς, τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρο Γεωργόπουλο και τον οικονομολόγο Κώστα Δαρδαμάνη. Τρεις θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν από γυναίκες, με τα ονόματα που ακούγονται, να είναι αυτά της γιατρού Μαρίας Κεφάλα, της δικηγόρου Μαρίας Τσολάκη και της Αγνής Νάκου- Δασούλα, που πρώτευσε σε σταυρούς στις περιφερειακές εκλογές με την παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» του Αλέκου Καχριμάνη.

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος