ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Συνεχίζουν Χρ. Τσιρογιάννης και Ν. Καλαντζής

Μόλις δύο δήμαρχοι κατάφεραν να επανεκλεγούν στους δήμους της υπόλοιπης Ηπείρου, που δεν είχαν αναδείξει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Ο λόγος για τους Χρήστο Τσιρογιάννη στον δήμο Αρταίων και Νίκο Καλαντζή στον δήμο Ζηρού, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους Γιάννη Λώλο στην Ηγουμενίτσα, Σπύρο Παππά στους Φιλιάτες και Περικλή Μίγδο στον δήμο Γ. Καραϊσκάκη, που είχαν πετύχει την επανεκλογή τους από τον α’ γύρο.
Στον αντίποδα, δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν οι δήμαρχοι Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και Πάργας Αντώνης Νάστας, ενώ νέους δημάρχους θα έχουν και οι δήμοι Σουλίου και Νικολάου Σκουφά, καθώς οι νυν δήμαρχοι δεν έθεσαν ξανά υποψηφιότητα.

Εκ νέου δήμαρχος ο Χρ. Τσιρογιάννης

Για τη δεύτερη θητεία πάει ο Χρήστος Τσιρογιάννης στον δήμο Αρταίων, κόβοντας το νήμα του δεύτερου γύρου των εκλογών με ποσοστό 59,47% απέναντι στην Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, που έφτασε στο 40,53%. Στον δήμο Αρταίων, η αποχή στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής άγγιξε το 51%.
«Η Άρτα και οι Αρτινοί αποφάσισαν, με ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή να συνεχιστεί η πορεία ανόδου, που μαζί ξεκινήσαμε από την προηγούμενη θητεία. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες για αυτή την απόφαση. Επίσης ευχαριστώ και όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία αλλά έκαναν μιαν άλλη επιλογή, αυτούς που εξελέγησαν, αλλά και όσους δεν εξελέγησαν, καθώς και τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δώσαμε ένα συγκροτημένο και σοβαρό αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ όλους τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού μας «Αρτινών ΣυνΕργασία» για τον πολύ όμορφο αγώνα που έδωσαν. Επίσης ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες, τους εθελοντές και τους φίλους μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τσιρογιάννης και συνεχίζει λέγοντας πως η πραγματική μάχη ξεκινάει τώρα. «Και είναι η μάχη για το μέλλον του τόπου μας. Σ΄ αυτή την μάχη το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω, δεν περισσεύει κανείς. Είναι απόλυτη δέσμευσή μου να δουλέψω, να δουλέψουμε όλοι μαζί για όλους ανεξαιρέτως. Θα είμαι ο δήμαρχος όλων των Αρτινών. Με δουλειά και συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Και θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.
Σε ανακοίνωσή της η κ. Ταπραντζή συγχαίρει τον κ. Τσιρογιάννη για την επανεκλογή του. «Ποτέ δεν είπαμε ότι ήταν ένα εύκολο έργο. Δε φτάσαμε μέχρι το τέλος. Εμείς από τη Δευτέρα, μετά την πρώτη Κυριακή, καλέσαμε τους συνδημότες μας να κατανοήσουν το διακύβευμα, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συναισθανθούν τις ιστορικές ευθύνες για τον δήμο μας. Νομίζω πως κάναμε το καθήκον μας με την ένταση που απαιτούσαν οι συνθήκες. Θα είμαστε εκεί, ενωτικά και δυναμικά για ό,τι ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε για τον δήμο μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, η παράταξη του δημάρχου θα έχει δώδεκα έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη της κ. Ταπραντζή έξι έδρες, όπως και του πρώην δημάρχου Γ. Παπαλέξη, που ακολουθεί. Πέντε έδρες έχει η παράταξη με επικεφαλής τον Γ. Μπαλάγκα και από δύο αυτές με επικεφαλής τους Ευστρ. Καλλώνη και Ευαγ. Κιτσαντά.

Χρ. Χασιάκος στα Κεντρικά Τζουμέρκα

Ανατροπή στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα Κεντρικά Τζουμέρκα, με τον νυν δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη να χάνει τη δημαρχία από τον πρώην δήμαρχο Αγνάντων Χρήστο Χασιάκο. Ο κ. Χασιάκος αύξησε κατά 20% το ποσοστό της πρώτης Κυριακής και έφτασε στο 52,95% έναντι 47,05 του κ. Γαρνέλη, ο οποίος στην πρώτο γύρο είχε αναδειχθεί πρώτος με ποσοστό 35,97%. Αμφότεροι θα έχουν από επτά έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, πέντε έδρες η παράταξη με επικεφαλής τον Π. Σκαλτσογιάννη και από μία οι Δ. Κανής και Χρ. Λύκος.

Γυναίκα δήμαρχος στον δήμο Ν. Σκουφά

Η Ροζίνα Βαβέτση, επικεφαλής της Ενωτικής Πορείας, αναδείχθηκε δήμαρχος στον δήμο Νικολάου Σκουφά, διατηρώντας το προβάδισμα του πρώτου γύρου των εκλογών, έναντι του πρώην βουλευτή και δημάρχου Αράχθου Κώστα Παπασιώζου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κυριακής, η κ. Βαβέτση θα διαδεχθεί τον νυν δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη, ο οποίος δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, λαμβάνοντας το 52,78% των ψήφων, έναντι 47,22%.

Αλλάζει χέρια ο δήμος Πρέβεζας

Με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε νέος δήμαρχος Πρέβεζας ο Νίκος Γεωργάκος, κατακτώντας το 60,37% των ψήφων, κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, και αφήνοντας στη δεύτερη θέση, με 39,63% , τον νυν δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη.
Για νίκη όλων των δημοτών μίλησε o νέος δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και τόνισε πως η επόμενη μέρα για το δημαρχείο είναι πολύ σημαντική. «Όλοι μας, ως μια γροθιά, θα δουλέψουμε για το καλό του δήμου και όλων των δημοτών. Είμαστε έτοιμοι για δουλειά», υπογράμμισε και δήλωσε πως θα είναι ένας δήμαρχος ενωτικός , με στόχο να βγάλει τον δήμο από την εσωστρέφεια.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία για το καλό των Πρεβεζάνων ευχήθηκε στον νέο δήμαρχο ο Χρήστος Μπαΐλης. «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η σύνεση, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα για να πάει η Πρέβεζα πιο μπροστά . Δώσαμε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα. Έχω μάθει να σέβομαι το αποτέλεσμα. Τη συνείδησή μας την έχουμε καθαρή. Θα παραδώσουμε έναν δήμο καθαρό και έναν δήμο που έχει προοπτική. Αυτή τη στιγμή είναι 22-25 εκατομμύρια ευρώ έργα προς δημοπράτηση. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί», τόνισε και εξέφρασε την πίστη ότι ο κ. Γεωργάκος θα έχει μια καλή πορεία.

Επανεκλογή Ν. Καλαντζή στον δήμο Ζηρού

Ο Νίκος Καλατζής επανεξελέγη δήμαρχος στον δήμο Ζηρού, με ποσοστό 54,61%, και θα συνεχίσει για μια ακόμη θητεία στο τιμόνι του δήμου. Αξιοσημείωτο της εκλογικής αναμέτρησης του δεύτερου γύρου στον δήμο Ζηρού, ότι ο ανθυποψήφιός του Δημήτρης Γιολδάσης μείωσε, έστω και κατά μία μονάδα μόλις, το ποσοστό που κατέκτησε την πρώτη Κυριακή. Αποτέλεσμα ήταν, ο κ. Καλαντζής να πάρει με το μέρος του ένα ποσοστό της τάξης του 4,7% περίπου της παράταξης που έμεινε εκτός τρίτου γύρου, αλλά και το ποσοστό της «διαρροής». Έτσι η τελική διαφορά διαμορφώθηκε σε 10 σχεδόν μονάδες, 54,61% έναντι 45,39%.
«Η επιτυχία είναι νίκη όλων των πολιτών, του δήμου Ζηρού και της νέας γενιάς. Οι πολίτες αποφάσισαν να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Θα εργαστούμε σκληρά για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και της μεγάλης νίκης που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής. Παράλληλα ευχαρίστησε τους συνδημότες του για την εμπιστοσύνη τους καθώς και τους συνεργάτες του αλλά και όλους τους υποψήφιους της παράταξής του, οι οποίοι, «με πνεύμα ενότητας, εντιμότητα, αξιοπρέπεια και πολιτικό πολιτισμό, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για τη μεγάλη αυτή νίκη».

Νέο ξεκίνημα στην Πάργα

«Νέο ξεκίνημα», όπως είναι και το όνομα της παράταξης, κάνει στον δήμο Πάργας ο νέος δήμαρχος Νίκος Ζαχαριάς, αφήνοντας πολύ μακριά, στη δεύτερη θέση τον νυν δήμαρχο Αντώνη Νάστα. Ο κ. Ζαχαριάς στις επαναληπτικές εκλογές κατέλαβε ποσοστό 53,43% των ψήφων ενώ ο κ. Νάστας 36,57%.
«Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει και μας δημιουργεί πολλές ευθύνες για να πάμε μπροστά τον δήμο μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ζαχαριάς, ευχαριστώντας παράλληλα τον κόσμο του Φαναρίου και της Πάργας που τον εμπιστεύτηκε .

Επικράτησε ο Γ. Καραγιάννης στο Σούλι

Ο Γιάννης Καραγιάννης επικράτησε στη «μονομαχία» της Κυριακής απέναντι στον Νίκο Κάτσιο, στον δήμο Σουλίου, κάνοντας την ανατροπή σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο κ. Καραγιάννης «τερμάτισε» με ποσοστό 54,29%, ενώ ο Νίκος Κάτσιος έφτασε στο 45,71%. Σε δήλωσή του, ο κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε τους δημότες και δεσμεύθηκε ηοα συνεργασία και συγκλίσεις. «Η νίκη της Δημοτικής Ομάδας Συνεργασίας, ήταν μια καθαρή εντολή για συγκλίσεις, συνθέσεις και συνεργασίες. Την εντολή αυτή θα την κάνουμε πράξη, επιδιώκοντας συνεργασία σε όλα τα θέματα με όλες τις παρατάξεις, έτσι ώστε ο δήμος Σουλίου να αποκτήσει την ρότα που ονειρευόμαστε. Θα είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών μας, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Όλοι μαζί, θα εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις, από όλες τις προγραμματικές θέσεις, όλων των παρατάξεων», σημείωσε και συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του. «Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις. Πάμε όλοι μαζί για να κάνουμε τον δήμο Σουλίου τον δήμο των ονείρων μας», κατέληξε. Ο νέος δήμαρχος θα παραλάβει τα ηνία του δήμου από τη νυν δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη, η οποία μεταπήδησε στην περιφέρεια και εξελέγη.

Σχετικά άρθρα

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής

Έναν τόνο πιο… γαλάζια η Ήπειρος

Δήμος Ζηρού – Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο Ν. Καλαντζής

Ηπειρωτικός Αγών