ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Τρεις νικητές, πολλοί οι ηττημένοι στον δήμο Ιωαννιτών

Τρεις νικητές και πολλούς ηττημένους είχε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στον δήμο Ιωαννιτών, με τους Θωμά Μπέγκα και Μωυσή Ελισάφ να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή.

Αναμφίβολα, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα’ του Θ. Μπέγκα, καθώς όχι μόνο κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών, αλλά να έχει και μία σημαντική διαφορά μεγαλύτερη των έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η παράταξη Μπέγκα κατάφερε να προσεγγίσει τα ποσοστά του 2014, όταν είχε συγκεντρώσει το 33,25% των ψήφων, παρά το ότι αυτή τη φορά την ψήφο των πολιτών διεκδικούσαν δύο επιπλέον παρατάξεις, με τη μία εξ αυτών να αντλεί ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του 30% γεμίζει τα στελέχη της δημοτικής αρχής με αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να είναι πρώτη δύναμη και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Μάλιστα, αν και ήταν σαφές το προηγούμενο διάστημα πως η παράταξη του Θ. Μπέγκα δεν επιθυμεί να έχει ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον Μωυσή Ελισάφ, πλέον υπάρχει μια δεύτερη ανάγνωση. Και αυτή έγκειται στο ότι τελικά το σενάριο αυτό είναι προτιμότερο από το να ήταν αντίπαλος η Τατιάνα Καλογιάννη, καθώς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και να αφήσει στη δεύτερη θέση τον Θ. Μπέγκα.
Στους νικητές συγκαταλέγεται και η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ, καθώς από την πρώτη στιγμή ο στόχος, που είχε τεθεί, ήταν η είσοδος στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το ποσοστό του 24% σχεδόν είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς οι εκτιμήσεις ήταν πως θα κινηθεί στο 20% περίπου, ωστόσο θα ήθελε σίγουρα να είναι μικρότερη η ψαλίδα της διαφοράς σε σχέση με την παράταξη Μπέγκα, που έδειξε ιδιαίτερη δυναμική στις εκλογικές περιφέρειες εκτός της πόλης των Ιωαννίνων. Εκτίμηση είναι πως στον δεύτερο γύρο μπορεί να πετύχει την ανατροπή, εκφράζοντας μια τάση ανανέωσης, αλλά και εκμεταλλευόμενη μια αποστασιοποίηση πρωτοκλασάτων σήμερα στελεχών της δημοτικής αρχής, που δε θα καταφέρουν να επανεκλεγούν.
Αρκετά μακριά από τον στόχο του 30%, που η Τατιάνα Καλογιάννη είχε θέσει, έμεινε η παράταξη «Ιωάννινα_2023», που δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης. Το ποσοστό της άγγιξε το 20% και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο βασικός ρυθμιστής για τον σχηματισμό της επόμενης δημοτικής αρχής. Το αποτέλεσμα αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, με την Τ. Καλογιάννη να ευχαριστεί τους ψηφοφόρους, που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ιωάννινα_2023». «Δώσαμε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα, αλλά δεν κατέστη δυνατό να πείσουμε τους δημότες», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τους κ.κ. Ελισάφ και Μπέγκα για την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο.
Στους ηττημένους ανήκει και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, έστω κι αν το διψήφιο ποσοστό αποτελεί μια νίκη, καθώς κάποιοι εκτιμούσαν πως θα συμπιεστεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το άθροισμα των ψήφων των παρατάξεων Τ. Καλογιάννη και Θ. Μπέγκα υπολείπεται αυτών που είχε συγκεντρώσει μόνη της η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» το 2014.
Τα 2/3 της δύναμής της, σε σχέση με το 2014, απώλεσε η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση, κάτι που σαφώς δεν οφείλεται μόνο στη συρρίκνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων φαίνεται πως μετακινήθηκε προς τις παρατάξεις Μπέγκα και Ελισάφ, με την παράταξη Νάτση να χάνει μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.
Περισσότερους από μισούς ψηφοφόρους έχασε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», που έχει ως παρηγοριά το ότι θα καταφέρει να έχει εκπροσώπηση από έναν δημοτικό σύμβουλο πλην του επικεφαλής της στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τις παρατάξεις της Αριστεράς, η Λαϊκή Συσπείρωση είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται, ωστόσο βγαίνει κερδισμένη κατά μία έδρα λόγω απλής αναλογικής. Νικητής θα πρέπει να αισθάνεται ο Χρήστος Πατσούρας, καθώς η «Αριστερή Παρέμβαση Ιωαννίνων» θα εκπροσωπείται από τον ίδιο στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στον αντίποδα εκτός δημοτικού συμβουλίου μένει το «Μέτωπο Δράσης» του Βασίλη Καφαράκη.

Σχετικά άρθρα

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο