ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Επανεκλογή Σεντελέ- Καψάλη από την πρώτη Κυριακή

Το σκηνικό των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 επαναλήφθηκε στους δήμους Βορείων Τζουμέρκων και Πωγωνίου, όπου εκλέγονται δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Σεντελές και ο Κώστας Καψάλης, έστω κι αν αυτή τη φορά είχαν περισσότερους αντιπάλους.

Ο Γ. Σεντελές επανεκλέγεται με ποσοστό 62,69%, αφήνοντας δεύτερο τον Δημήτρη Μήτση που συγκέντρωσε 29,46% και στην τρίτη θέση τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λεωνίδα Λεοντάρη με 7,85%. Είναι η τρίτη διαδοχικά θητεία για τον Γιάννη Σεντελέ, που ναι μεν είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε σχέση με το 87,7% στις προηγούμενες εκλογές, όταν όμως είχε μοναδικό αντίπαλο την υποψήφια του ΚΚΕ Αναστασία Κίτσου.
Εντυπωσιακή είναι η επίδοση του Κ. Καψάλη, ο οποίος αύξησε τα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας το 56,24% των ψήφων έναντι 53,63% το 2014, αν και αυτή τη φορά υπήρχαν άλλοι τέσσερις συνδυασμοί έναντι άλλων δύο στις προηγούμενες εκλογές. Στη δεύτερη θέση έμεινε ο Γιάννης Νικόπουλος με 24,09%, τρίτος ήταν ο Δημήτρης Ντότης με 10,81%, τέταρτος ο Σταύρος Ζηκόπουλος με 4,6% και πέμπτος ο υποψήφιος του ΚΚΕ Παναγιώτης Καραγιάννης με 4,26%.
Για ελάχιστες ψήφους δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο Μιχάλης Πλιάκος στον δήμο Ζίτσας. Ο νυν δήμαρχος συγκέντρωσε το 48,93% των ψήφων, επικρατώντας του Βασίλη Γαρδίκου, που έμεινε στο 39,42%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,08% έμεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Λωρίδας, ενώ στο 2,56% περιορίστηκε ο Γιώργος Ζιάκκας.
«Μερικές δεκάδες ψήφων μας έλειψαν για την αυτοδυναμία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Πλιάκος και συνεχίζει: «Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας πορευτήκαμε χωρίς στεγανά και διαχωριστικές γραμμές με καθαρές κουβέντες, ειλικρίνεια και ανοιχτές πόρτες για όλους τους πολίτες. Αποδεικνύοντας έτσι, με τη στάση και την πενταετή διαδρομή μας πως αποτελούμε τη μόνη δύναμη εγγύησης και ενότητας για να συνεχίσει ο δήμος Ζίτσας στο δρόμο της πρωτοπορίας, να διεκδικεί ακηδεμόνευτα καλύτερες μέρες για τους δημότες του. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και σας καλούμε όλους να προχωρήσουμε ενωμένοι δίνοντας νικηφόρα την τελική μάχη, την επόμενη Κυριακή».
Οριακά δεν επανεξελέγη στο αξίωμα του δημάρχου ο Χρήστος Ντακαλέτσης στον δήμο Δωδώνης, καθώς άγγιξε την αυτοδυναμία με το 49,69% των ψήφων. Ωστόσο, η αναμέτρηση του β’ γύρου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολύ υψηλά ποσοστά (45,11%) συγκέντρωσε ο Κώστας Κατσανάκης. Ποσοστό 5,2% συγκέντρωσε ο υποψήφιος του ΚΚΕ Τάσος Τόκας.
Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται και ο β’ γύρος των εκλογών στον δήμο Ζαγορίου, όπου θα «μονομαχήσουν» οι Γιώργος Σουκουβέλος και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Σπύρου. Στην… επιστροφή του στο Ζαγόρι, ο Γ. Σουκουβέλος με την παράταξη «Ζαγόρι Νέα Εποχή» συγκέντρωσε το 38,6% των ψήφων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Β. Σπύρου με την «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου» με ποσοστό 31,56%. Ρόλο ρυθμιστή θα έχει ο Λεωνίδας Τσουμάνης και η παράταξή του «Όραμα για το Ζαγόρι», που συγκέντρωσε το 29,84%. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράταξη του κ. Τσουμάνη έμεινε εκτός β’ γύρου μόλις για 82 ψήφους.
Ανάλογο σκηνικό και στον δήμο Κόνιτσας, με τους Ανδρέα Παπασπύρου και Νικόλαο Εξάρχου να δίνουν ραντεβού για την επόμενη Κυριακή. Ο νυν δήμαρχος συγκέντρωσε ποσοστό 37,02%, αρκετά μικρότερο σε σχέση με το 47,86%, που ήταν το ποσοστό του τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014. Ο Ν. Εξάρχου πήρε το 33,21% αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμή του σε σχέση με το 2014, που είχε μείνει εκτός β’ γύρου. Στην τρίτη θέση, με 23,21%, έμεινε ο Βασίλης Σπανός, που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ ποσοστό 6,57% συγκέντρωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας» με επικεφαλής τον Δημήτρη Σδούκο.
Σκληρή ήταν η μάχη για το ποιος θα ακολουθήσει στον β’ γύρο τον νυν δήμαρχο Κώστα Τζαφέα, ο οποίος με το 35,24% φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα για την επαναληπτική εκλογή. Τελικά, νικητής στη «μονομαχία» της δεύτερης θέσης αναδείχθηκε ο Σπύρος Βασιλείου με 23,37%, αφήνοντας τρίτον τον Θεόφιλο Σούλτη με 22,13%, που έμεινε εκτός συνέχειας μόλις για 75 ψήφους. Τέταρτος ήταν ο Απόστολος Μπιτούνης με 19,27%.
«Ο πρώτος στόχος επετεύχθη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σπύρος Βασιλείου και, ενόψει του δεύτερου γύρου, καλεί όλους τους δημότες του δήμου Μετσόβου να στηρίξουν την παράταξη «Δύναμις Δημοτών», υπενθυμίζοντάς τους πως από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε επικεφαλής, είχε δηλώσει και δεσμευθεί δημόσια, πως στόχος του είναι η πάταξη των ανισοτήτων του δήμου και η ευημερία του δήμου, σε όλα τα χωριά. «Με συνεργασίες και με κοινό όραμα, συνεχίζουμε με μοναδικό γνώμονα το καλό του δήμου Μετσόβου, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Το αξίζει το Μέτσοβο, το αξίζουν τα χωριά μας», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Θλίψη στον Δήμο Β. Τζουμέρκων για τον θάνατο του Χρήστου Λαναρά

Αίτημα αλλαγών στο κριτήριο εντοπιότητας και πρόταση για «ποινές»

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση