ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Πρόταση για «λίφτινγκ» αντί ανάπλασης στην κεντρική πλατεία

Έργο που δεν είναι προτεραιότητας, χαρακτηρίζει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, αντιπροτείνοντας ένα γερό «λίφτινγκ» και επανεξέταση της ανάπλασης με βάση τον συνολικό σχεδιασμό για την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων του κέντρου.

«Δεν αμφισβητείται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και τα αποτελέσματά του. Αμφισβητείται, όμως, η ανάγκη για μία τέτοια παρέμβαση στην πλατεία, μάλιστα ως άμεση προτεραιότητα. Κι έρχεται ως πολιτική επιλογή της απερχόμενης δημοτικής αρχής, την ώρα που άλλα έργα μένουν στα χαρτιά ή προέχει η αντιμετώπιση ζωτικής σημασίας θεμάτων, όπως είναι το Άσυλο Ανιάτων και το Γιαννιώτικο Σαλόνι», τόνισε εκ μέρους της παράταξης ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζωγράφος, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η παράταξη δεν είναι αντίθετη με την προκήρυξη διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όταν πρόκειται για παρεμβάσεις που αλλάζουν την δομή ενός χώρου ή είναι ενταγμένες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την πόλη και ιεραρχημένες με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα Γιάννενα και τις δημοτικές ενότητες.
Ο κ. Ζωγράφος πρόσθεσε πως πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πάρκο «Κώστα Μπέγκα», που πρόσφατα παραδόθηκε, και η σύνδεσή του με την κεντρική πλατεία, αναφέροντας πως είναι κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη.
«Εωσότου, λοιπόν, υλοποιηθεί, η εικόνα της πλατείας δεν μπορεί να είναι η σημερινή. Θέση μας είναι και αυτή θα κάνουμε πράξη ότι η πλατεία μπορεί άμεσα να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί με μικρές παρεμβάσεις για την καλύτερη καθημερινή λειτουργία της. Τα χρήματα που προβλέπονται για το έργο αυτό, να αξιοποιηθούν σε έργα άμεσης προτεραιότητας σε όλη την έκταση του δήμου. Σε άλλη χρονική στιγμή μπορεί να αναμορφωθεί η πλατεία με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού και με βάση όσα προαναφέρθηκαν», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, στάθηκε στην επισκευή της πλακόστρωσης στα σημεία που απαιτείται, στην αύξηση του πρασίνου, στη διαμόρφωση υδάτινου στοιχείου με τη λειτουργία σιντριβανιού, στην αναμόρφωση της διόδου προς το πάρκο «Κ. Μπέγκα», στη διαμόρφωση πέργκολας, σέα και λειτουργικά παγκάκια, σε χημικές τουαλέτες, καθώς και σε ένα κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αυτών, όπως είπε, ανέρχεται στις 150.000 ευρώ.
Τόνισε, ακόμη, ότι εξετάζεται η δυνατότητα μόνιμης λύσης για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η κατασκευή και τοποθέτηση εξέδρας, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς φθορές, και κατέληξε, λέγοντας πως ζητούμενο είναι να έχουμε μία πλατεία καθαρή, όσο το δυνατό πιο όμορφη και ασφαλή για όλους.

Σχετικά άρθρα

Μετ’ εμποδίων οι εργασίες στην κεντρική πλατεία

Γεωργία Χαλάτση

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ