ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

1,8 εκατ. ευρώ για «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»

Στις πρώτες θέσεις τις βαθμολογίας βρέθηκε η πρόταση, που κατέθεσαν από κοινού ο δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, επιτυγχάνοντας την έγκριση της για τη δημιουργία Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, την οδό Ανεξαρτησίας και πέριξ αυτής.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014-2020».

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε από δήμους και επιμελητήρια – εμπορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα. Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικά 59 προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από σχήματα συνεργασίας μεταξύ δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων.

Κάθε σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, πρόκειται για μία πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής, που θα δώσει την ευκαιρία να επενδυθούν περίπου 1,8 εκ. ευρώ, ώστε να αναδειχτεί η παλιά αγορά του κέντρου δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα, η οποία θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και την εμπορικότητα της.

Μιλώντας στον Η.Α., με αφορμή την έγκριση της πρότασης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας σημείωσε ότι η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής και η υλοποίηση του έργου αυτού θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η συνεργασία του δήμου με το Επιμελητήριο και ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό “αγώνα” για να είναι βιώσιμες, απέδωσε καρπούς και δημιουργεί απαιτήσεις και προσδοκίες, ώστε ο δήμος να πρωταγωνιστεί και να είναι πάντα συμμέτοχος σε προσπάθειες, που ισχυροποιούν την πόλη και τους ανθρώπους της. Δε σταματάμε με την επιτυχία αυτή, συνεχίζουμε, καθώς ο αγώνας είναι διαρκής και απαιτεί επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε να μη χαθούν ευκαιρίες ανάπτυξης της πόλης. Η δημοτική αρχή, και με την ένταξη αυτού του σπουδαίου έργου, αποδεικνύει στην πράξη ότι και ξέρει αλλά και μπορεί να πετύχει τους στόχους, που θα οδηγήσουν στα νέα Γιάννενα», ανέφερε.

Που θα γίνει το Open Mall

Η περιοχή στην οποία σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Πατρ. Ευαγγελίδη. Η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, ο δήμος Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα, στην ανάπλαση πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα.

Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών, με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής», που στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού, κυρίως, και χονδρικού εμπορίου, σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης. Επίσης, στόχοι είναι η αποτροπή της αστικής υποβάθμισης, η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης, μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων, και η δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων.

Οι δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη λειτουργία ασύρματου δικτύου (wifi), το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους ,στο πλαίσιο μιας έξυπνης και δυναμικής εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής, και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, με την ίδια απόφαση εγκρίθηκαν οι προτάσεις για Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου στους δήμους Αρταίων και Πρέβεζας.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών